Germania a acordat companiei Damen contractul în valoare de 4,6 miliarde de euro pentru construirea fregatelor MKS-180

Pe data de 19 iunie 2020, Damen și Biroul Federal Pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr (Bundesamt fur Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr - Baainbw), au semnat contractul pentru construcția a patru fregate MKS-180 pentru marina germană. Damen este principalul contractant pentru acest proiect complex pe care îl derulează în Germania împreună cu partenerii Blohm + Voss și Thales, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.  
Economica.net - vin, 19 iun. 2020, 14:24
Germania a acordat companiei Damen contractul în valoare de 4,6 miliarde de euro pentru construirea fregatelor MKS-180

Consorțiul a fost declarat anterior câștigătorul unei licitații europene, cea mai mare din istoria marinei germane. Pe 17 iunie, resursele financiare necesare au fost alocate de către comisia pentru buget din parlamentul Germaniei. Contractul semnat astăzi marchează începutul etapei de proiectare și construcție.

Aproximativ 80% din investiția proiectului va rămâne în Germania ca valoare adăugată. Navele vor fi construite la Blohm + Voss în Hamburg, dar parțial și în alte locații ale șantierelor navale din Germania, inclusiv Bremen, Kiel și Wolgast. Pe lângă aceasta, aproximativ 100 de companii mici și mijlocii din industria maritimă, precum și din sectoarele de inginerie mecanică și echipamente industriale de construcții vor fi implicate în implementara contractului. Aceste companii provin din aproape toate landurile germane.

„Sunt convins că, în cadrul proiectului MKS-180, construim o fregată de înaltă calitate care să răspundă tuturor cerintelor marinei germane. Este un proiect comun germano-olandez. Avem deja o colaborare bună cu partenerii noștri din Germania: Luerssen, Blohm + Voss și Thales. Proiectul oferă, de asemenea, perspective pentru o cooperare europeană viitoare. Un rol important în acest success îl are și colaborarea pe care o avem de mulți ani cu Thales, ca parte a ecosistemului industrial si institutional de apărare olandez. Dacă Olanda continuă să investească în proiecte inovative pentru propria marină, ne putem extinde și mai mult rolul în cadrul construcțiilor navale europene. Este un lucru bun pentru rolul strategic al Olandei, conform principiilor din Strategia Industriei de Apărare”, a declarat Hein van Ameijden, directorul general al Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Participarea industriei germane in acest proiect se regaseste si in cadrul echipamentelor si sistemelor furnizate de Thales – sisteme de control al misiunii. Aproximativ 70% sunt realizate de sucursalele germane ale Thales din Kiel și Wilhelmshaven. Mai mult decat atat, in derularea acestui proiect, sunt implicati  numeroși alti subcontractanți germani.

„Acest contract istoric, atât pentru marina germană cât și pentru Thales, reprezintă o etapă semnificativă în cei peste 50 de ani de cooperare, și confirmă poziția noastră de lider mondial în domeniul sistemelor navale performante. Echipajele de la bordul acestor fregate inovative se pot baza pe cele mai noi tehnologii în domeniul apărării cibernetice, a radarului și controlului incendiilor. Sistemul AWWS, dezvoltat pentru navele olandeze și belgiene, va permite în curând și marinei germane să facă față amenințărilor actuale și celor din deceniile care vor urma”, a declarat Gerben Edelijn, CEO al Thales Olanda.

Implementarea proiectului va începe în curând și presupune livrarea a patru fregate între 2027 și 2031 pentru o sumă de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Există, de asemenea, o opțiune de a furniza încă două fregate după 2032.

Damen Shipyards Group

Damen Shipyards Group operează 36 de şantiere navale şi de reparaţii, având 13 000 de angajaţi în întreaga lume. Damen a livrat până acum mai mult de 6 500 de nave în peste 100 de ţări, furnizând anual aproximativ 175 de nave către clienţi din întreaga lume. Pe baza conceptului său original şi standardizat de proiectare a navelor, Damen reuşeşte să garanteze o calitate consecventă.

Pentru aproape toate tipurile de nave, Damen oferă o gamă largă de servicii, inclusiv întreținerea, livrarea pieselor de schimb, instruirea și transferul de know-how (construcții navale). De asemenea, Damen oferă o varietate de componente marine, cum ar fi duze, trolii, ancore, lanțuri de ancorare și lucrări din oțel.

Pe lângă proiectarea şi construcţia de nave, Damen Shiprepair & Conversion (DS&C) oferă o reţea larga de 18 şantiere de reparaţii şi conversie amplasate în întreaga lume, având docuri cu mărimi de până la 420×90 de metri. Proiectele de conversie variază de la adaptarea navelor la cerinţele şi reglementările actuale până la conversia completă a structurilor mari destinate exploatărilor în larg. DS&C desfăşoară anual 1 300 de lucrări de reparaţii şi mentenanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Zelenski le cere statelor occidentale să nu mai creeze panică în privința unei invazii rusești
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu ...
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...