Germania a ajuns la un număr record de angajaţi: 43,7 milioane în trimestrul trei din 2016

Numărul de angajaţi în Germania a ajuns la 43,7 milioane în trimestrul trei din 2016, cel mai ridicat nivel de după reunificarea ţării, în 1990, dar rata de creare a locurilor de muncă a încetinit, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - joi, 17 nov. 2016, 12:57
Germania a ajuns la un număr record de angajaţi: 43,7 milioane în trimestrul trei din 2016

În perioada iulie – septembrie 2016, 388.000 de persoane s-au alăturat pieţei forţei de muncă, o creştere de 0,9% comparativ cu trimestrul trei din 2015, a anunţat joi Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Este o încetinire faţă de rata de creare a locurilor de muncă de 1,2% înregistrată în trimestrul doi din 2016 şi de 1,3% în primele trei luni din acest an, în condiţiile în care Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în iulie – septembrie 2016 cel mai lent ritm de creştere din ultimul an, de doar 0,2%.

În trimestrul trei din 2016, cele mai multe locuri de muncă au fost create în sectorul serviciilor – 197.000 – în special în învăţământ şi sănătate, urmează segmentul corporate cu 123.000 de noi locuri de muncă, comerţ, transporturi şi industria hotelieră, cu 94.000.

În schimb, au scăzut locurile de muncă în agricultură şi sectorul forestier (cu 2,8%) şi în industrie (cu 1%).

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat recent că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în octombrie cu 13.000, până la cifra ajustată de 2,66 milioane de persoane. Numărul locurilor de muncă vacante a atins nivelul record de 691.000, datele sugerând că firmele nu reuşesc să găsească rapid noi angajaţi.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, a scăzut în octombrie la 6%, de la 6,1% în septembrie. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Salariul minim în Germania va creşte cu 4% de la 1 ianuarie 2017, de la 8,50 la 8,84 euro pe oră (9,62 dolari), o veste bună pentru milioanele de muncitori cu calificare scăzută din cea mai mare economie europeană.

La 1 ianuarie 2015, Germania a introdus un salariu minim de 8,50 euro pe oră, pentru aproximativ patru milioane de angajaţi. Majorarea din ianuarie este prima adoptată de la introducerea salariului minim şi vine la insistenţele Partidului Social-Democrat (SPD), care face parte din coaliţia aflată la guvernare în Germania.

Cabinetul german a aprobat majorarea la recomandarea comisiei speciale a angajatorilor şi angajaţilor germani, care revizuieşte nivelul salariului la fiecare doi ani.

Recomandarea se bazează pe un indice salarial publicat de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), care indică o creştere medie a salariilor de 3,2% în ultimele 18 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...