Germania a amânat până după alegeri dezbaterea unei legi privind gazele de şist

Germania a amânat până după alegerile generale din luna septembrie discutarea unei legi privind reglementarea extracţiei gazelor de şist prin fracturarea hidraulică, un proces tehnologic controversat care a creat divergenţe în Europa.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 16:22
Germania a amânat până după alegeri dezbaterea unei legi privind gazele de şist

Parlamentarii coaliţiei de guvernare de centru-dreapta au decis miercuri că nu va fi propus niciun proiect de lege privind fracturarea hidraulică înaintea alegerilor programate pentru 22 septembrie, potrivit AFP.

Fracturarea hidraulică presupune forarea la mare adâncime în formaţiuni de roci de şist, urmată de injectarea de apă, nisip şi substanţe chimice pentru extragerea gazelor naturale şi a petrolului.

Procesul tehnologic este controversat deoarece există riscul contaminării apelor subterane cu substanţe chimice.

Dezvoltarea industriei gazelor de şist a schimbat radical piaţa energiei din SUA, conducând la reducerea semnificativă a preţului gazelor şi la răspândirea centralelor termoelectrice pe gaze, în defavoarea unităţilor pe cărbune.

În Europa, Franţa şi Olanda au interzis această practică, în timp ce Polonia desfăşoară planuri ambiţioase, iar dezbaterea la nivelul UE este tensionată.

Pentru Europa de Est, exploatarea rezervoarelor de gaze de şist ar ajuta ţările să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia.

Dezbaterea din Germania se prelungeşte, opoziţia faţă de fracturarea hidraulică câştigând teren. Recent, producătorii germani de bere au avertizat că procesul ar putea compromite berea germană prin contaminarea apelor subterane.

În forma actuală, proiectul de lege pregătit în Germania prevede interzicerea fracturării hidraulice în apropierea acumulărilor de apă subterane. Legea ar avea însă şanse reduse să treacă de parlament în contextul politic actual.

Cancelarul Angela Merkel va candida în septembrie pentru cel de-al treilea mandat, alături de coaliţia conservatoare care o susţine.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...