Germania: Acţiunile RWE şi E.ON înregistrează scăderi semnificative la bursă din cauza taxei pe combustibilul nuclear

Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, EON SE şi RWE AG, au înregistrat marţi scăderi semnificative la bursă, din cauza temerilor că provizioanele pentru dezafectarea centralelor şi evacuarea deşeurilor nucleare ar putea fi insuficiente, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 14:28
Germania: Acţiunile RWE şi E.ON înregistrează scăderi semnificative la bursă din cauza taxei pe combustibilul nuclear

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi.

Cei patru operatori ai centralelor nucleare din Germania – E.ON (prezent şi pe piaţa din România), RWE, EnBW şi Vattenfall – au făcut provizioane de aproximativ 36 miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor şi evacuarea deşeurilor nucleare.

Marţi, la Bursa de la Frankfurt, acţiunile RWE au scăzut cu 14%, la 10,18 euro, cel mai semnificativ declin din ianuarie 1999, în timp ce titlurile E.ON erau în scădere cu 13%, cel mai semnificativ recul din noiembrie 2012.

Conform revistei germane ‘Spiegel’, companiile de utilităţi din Germania trebuie să facă provizioane de 30 miliarde de euro (34 miliarde de dolari) pentru evacuarea deşeurilor nucleare.

Testele de stres efectuate de Germania în privinţa provizioanelor făcute de cei patru operatori ai centralelor nucleare ‘nu au fost încă finalizate’, a declarat marţi Beate Braams, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, fără a comenta informaţiile din ‘Spiegel’.

Săptămâna trecută, E.ON a anulat planurile de divizare a centralelor nucleare din această ţară, dar a avertizat că se aşteaptă la pierderi în 2015.

Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

E.ON a precizat că va pregăti pentru 2015 listarea unei companii apărute prin divizarea sa, urmând ca separarea să se realizeze în a doua jumătate a lui 2016. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili şi reactoarele nucleare şi va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.

Reglementările din industria energiei şi preţul scăzut al energiei electrice şi al materiilor prime vor provoca pierderi în acest an, a avertizat compania germană, care va plăti dividende de 0,50 euro/acţiune pentru 2015.

Comitetul de supervizare al E.ON a aprobat propunerea conducerii care vizează păstrarea afacerilor din domeniul energiei nucleare din Germania şi a activităţilor legate de acest sector.

Decizia vine după ce Guvernul de la Berlin a anunţat că intenţionează să modifice legislaţia prin care companiile de utilităţi sunt răspunzătoare permanent de costurile legate de producerea energiei nucleare. Anunţul anterior al E.ON privind divizarea activităţilor nucleare a provocat speculaţii că firma vrea să scape de viitoarele costuri ale dezafectării reactoarelor nucleare şi evacuarea deşeurilor nucleare, iar plătitorii de taxe vor împărţi povara în cazul în care Uniper intră în insolvenţă.

E.ON se aşteaptă în acest an la un profit net de bază de 1,4 – 1,8 miliarde de euro şi un profit operaţional de 7 – 7,6 miliarde de euro.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care beneficiază Israelul
Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care beneficiază Israelul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său cotidian către populaţie, că va solicita o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO pentru a obţine mai multă......
Mărcile de lux au probleme cu chinezii care returnează produsele achiziţionate
Mărcile de lux au probleme cu chinezii care returnează produsele achiziţionate
În luna noiembrie 2023, cu prilejul Zilei Celibatarilor, cea mai importantă zi de cumpărături din China, mărcile de ...
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Visual Fan, companie listata la Bursa de Valori București și deținătoarea brandului Allview, anunță finalizarea cu ...
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se va răci în întreaga ţară
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar ...