Germania: Angela Merkel doreşte să poată forma un guvern „foarte rapid”

Cancelarul german Angela Merkel s-a exprimat sâmbătă pentru formarea 'foarte rapidă' a unui guvern, deoarece Europa are nevoie de o Germanie puternică şi s-a declarat deschisă unui compromis cu social-democraţii, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 25 nov. 2017, 14:35
Germania: Angela Merkel doreşte să poată forma un guvern

‘Europa are nevoie de o Germanie puternică (…) de aceea ar fi de dorit formarea foarte rapidă a unui guvern, nu doar a unui guvern care gestionează problemele curente’, a subliniat cancelarul german într-un discurs susţinut în faţa reprezentanţilor regionali ai partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Kühlungsborn (nord-est).

La două luni după alegerile legislative, Angela Merkel nu a reuşit să formeze o alianţă între blocul său conservator, liberali şi verzi, care să guverneze Germania în următorii patru ani.

Uniunea Europeană este îngrijorată de un eventual blocaj în viaţa politică germană într-un moment în care este deja angrenată în negocierile cu privire la Brexit, în special.

Guvernul Angelei Merkel se limitează în prezent la gestionarea afacerilor curente, în timp ce preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, care are mână liberă să acţioneze în virtutea Constituţiei, caută un compromis între părţi pentru a evita noi alegeri.

Social-democraţii din SPD, care până acum au refuzat în mod categoric să creeze o nouă „coaliţie mare” condusă de Merkel şi au preferat să treacă în opoziţie, şi-au revizuit parţial poziţia.

Discuţiile cu SPD trebuie să se desfăşoare ‘pe baza respectului reciproc’, a insistat Angela Merkel, care a guvernat deja de două ori cu acest partid, din 2005 până în 2009 şi din 2013 până în 2017.

„Desigur, compromisul este, de asemenea, un element”, a adăugat ea.

Frank-Walter Steinmeier, provenit din SPD, urmează să se întâlnească joi cu Angela Merkel şi cu liderul CSU – aliatul bavarez al CDU – Horst Seehofer, precum şi cu şeful SPD, fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Şefa guvernului german şi-a exprimat încă o dată opoziţia faţă de organizarea unor noi alegeri parlamentare:’A spune: „Votaţi din nou!”, mi se pare complet greşit. Am primit deja un mandat de la alegători’, a spus ea.

Te-ar mai putea interesa și
Nou scandal între Euroins, liderul din RCA cu peste 2 milioane de clienți, și service-uri: Acuzații de faliment mascat și amenințări cu Tribunalul
Nou scandal între Euroins, liderul din RCA cu peste 2 milioane de clienți, și service-uri: Acuzații de faliment mascat ...
Se încinge iar scandalul dintre service-urile membre ale asociației de transportatori COTAR și actualul lider al pieței RCA, compania Euroins, cu cel puțin 2 milioane de clienți pe acest......
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce ...
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla ca monedă oficială ...