Germania avertizează că o posibilă plafonare a preţului petrolului rusesc nu este iminentă

Germania şi alte state membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat o serie de îngrijorări cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, la o reuniune cu uşile închise care a avut loc la o zi după ce statele din G7 au fost de acord să înceapă lucrările cu privire la acest subiect, au declarat joi pentru Reuters mai mulţi oficiali europeni.
AGERPRES - joi, 30 iun. 2022, 15:05
Germania avertizează că o posibilă plafonare a preţului petrolului rusesc nu este iminentă

Marţi, liderii din Grupul celor şapte state puternic industralizate au căzut de acord să exploreze „fezabilitatea introducerii de plafoane, temporare, pentru preţurile de import” la combustibilii fosili ruseşti, inclusiv la petrol, şi i-au însărcinat pe miniştrii lor să evalueze o propunere în regim de urgenţă, scrie Agerpres.

Ziua următoare, trimisul Germaniei la UE le-a spus omologilor săi, la o reuniune cu uşile închise, că lumea ar trebui să fie „realistă” cu privire la această propunere, care potrivit oficialului german ar fi fost inclusă în comunicatul oficial la presiunile Washingtonului, potrivit unui oficial care a fost prezent la acea reuniune. Conform aceleiaşi surse, trimisul Germaniei a mai spus că un acord cu privire la introducerea plafoanelor nu este aşteptat prea curând.

La rândul lor, ambasadorii Ungariei şi Belgiei şi-au exprimat şi ei îngrijorări cu privire la sancţiunile menţionate în comunicatul G7, iar trimisul Ungariei şi-a exprimat susţinerea pentru poziţia prudentă a Berlinului cu privire la ideea plafonării preţului petrolului.

Un al doilea oficial european, care a luat parte la discuţii, a confirmat că Germania şi alte state membre şi-au exprimat unele îngrijorări cu privire la posibilitatea plafonării preţului petrolului.

Secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă, Stefano Sannino, a spus şi el joi că un plafon de preţ ar fi eficient doar dacă ar fi aplicat în mod universal şi de aceea este nevoie de un acord la nivelul G20 nu doar G7. „Trebuie să ne asigurăm că nu va exista o distorsionare a comerţului pentru că atunci singurul lucru care se întâmplă este că petrolul ajunge în alte locuri cu alţi transportatori şi asigurat de alte companii, astfel că preţul rămâne la fel”, a spus Stefano Sannino.

Potrivit unui pachet de sancţiuni adoptat luna trecută de UE, şi care ar urma să intre în vigoare în luna decembrie, asigurarea şi alte servicii financiare vitale pentru livrările de petrol rusesc vor fi interzise la nivel mondial. Criticii se tem că asta ar putea duce la creşterea preţului global al petrolului, având în vedere rolul crucial pe care îl joacă companiile din UE în asigurarea navelor.

În ceea ce priveşte plafonarea preţului, dacă acest lucru va fi convenit, ar permite companiilor să continue să facă tranzacţii cu petrol rusesc, în loc să se confrunte cu un embargo total. Pe de altă parte, dacă se va ajunge la plafonarea preţului, sancţiunile UE împotriva petrolului rusesc ar trebui să fie revizuite, ceea ce ar necesita mai multe săptămâni de noi discuţii.

Te-ar mai putea interesa și
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite până la temperatura de 19 grade Celsius, pentru a se economisi energia
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite până la temperatura de 19 grade Celsius, pentru a se economisi energia
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), a anunţat vineri noi reglementări pentru a se economisi energie, pe fondul temerilor legate de o penurie de carburanţi ca urmare a disputei cu......
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea pieței
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea ...
Partidul Social Democrat nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie şi consideră că soluţia ...
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat licitație pentru achiziția a 100 de troleibuze, după eșecul contractării ...
Taipeiul afirmă că 10 avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Taipeiul afirmă că 10 avioane chineze au depăşit linia mediană din strâmtoarea Taiwan
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi ...