Germania: Cererea de oţel laminat va creşte cu 1-2% anul viitor

Economica.net
07 11. 2016
206241148_4_metales_diaz_37187700

În primele opt luni din acest an, comenzile pentru oţel laminat au urcat în medie cu 5%, pe fondul majorării cererii din construcţii şi industria auto, a anunţat luni Federaţia germană a oţelului, care avertizează că sectorul rămâne sub presiune.

‘Situaţia economică a producătorilor de oţel din Germania continuă să fie gravă’, a afirmat preşedintele Federaţiei, Hans Juergen Kerkhoff.

Producătorii europeni de oţel, inclusiv Arcelor-Mittal, ThyssenKrupp şi Salzgitter, se confruntă cu încetinirea pieţelor emergente, reducerea cererii în statele dezvoltate şi presiuni asupra preţurilor din cauza importurilor ieftine din China.

Importurile de oţel ale UE din China au scăzut în primele opt luni din 2016, dar încă sunt de două ori mai ridicate decât nivelul înregistrat în 2013, a avertizat Kerkhoff.

Federaţia germană a oţelului se aşteaptă la o producţie de oţel de 42,5 milioane de tone în 2016, uşor sub nivelul de 42,7 milioane de tone înregistrat în 2015.

Nivelul record al producţiei de oţel din China consemnat în ultimele luni a sporit criticile la adresa autorităţilor de la Beijing, acuzate că distorsionează pieţele globale vânzând oţel la preţuri de dumping.

Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oţel, după China, cu o producţie de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producţia mondială, potrivit datelor oficiale. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).