Germania duce tratative pentru ca să continue evacuările din Afganistan și după 31 august

Germania este în discuţii cu SUA, Turcia şi alţi parteneri pentru a menţine aeroportul din Kabul deschis pentru evacuări după 31 august, dată la care Washingtonul a prevăzut încheierea retragerii sale, a anunţat luni şeful diplomaţiei germane, relatează AFP şi Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 23 aug. 2021, 20:38
Germania duce tratative pentru ca să continue evacuările din Afganistan și după 31 august

„Discutăm cu SUA, Turcia şi alţi parteneri în scopul facilitării unei operaţiuni civile pe aeroportul din Kabul pentru a permite evacuarea oamenilor după 31 august”, a spus Heiko Maas (f0to) în cadrul unui briefing de presă

„Trebuie să continuăm să discutăm cu talibanii, pentru că ei vor avea bineînţeles un rol special de jucat în funcţionarea aeroportului după retragerea trupelor americane”, a adăugat el.

De asemenea, a spus şeful diplomaţii germane, liderii G7 vor trebui să discute marţi despre ameliorarea accesului la aeroportul din Kabul pentru persoanele care doresc să fie evacuate.

Pe de altă parte, state din G7 ca Regatul Unit şi Canada vor să discute la reuniunea de marţi despre impunerea de „sancţiuni” împotriva talibanilor.

Şeful guvernului canadian, Justin Trudeau, a declarat luni că susţine poziţia Regatului Unit, care ar putea pleda la summitul virtual al G7 pentru impunerea de sancţiuni.

„Cu siguranţă, suntem pe cale să analizăm dacă sunt necesare mai multe sancţiuni. Talibanii sunt deja recunoscuţi ca entitate teroristă în Canada, dar vom discuta cu omologii din G7 pentru a vedea care vor fi următoarele etape”, a spus Trudeau.

Între timp, pe aeroportul din Kabul, singura poartă de ieşire din Afganistan, are loc o cursă contracronometru pentru evacuarea de urgenţă a cât mai multor străini şi afgani până la data limită fixată de talibani pentru plecarea forţelor americane.

Heiko Maas a descris o situaţie „încă periculoasă” şi „din ce în ce mai haotică în ultimele ore în şi în împrejurimile aeroportului”, nerecomandând nimănui să se deplaseze la aeroport prin mijloace proprii.

Soldaţii germani studiază şi aplică „toate opţiunile posibile” pentru evacuarea germanilor şi afganilor care fug de talibani, a subliniat el.

Maas a mai dat asigurări că sunt în curs discuţii cu „ţările vecine Afganistanului”, precum Uzbekistan, Pakistan, India şi Tadjikistan pentru ca afganii pe care Berlinul acceptă să-i primească să se poată deplasa la ambasadele germane din aceste ţări pentru a-şi depune cererile de viză.

Circa 16.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan prin aeroportul din Kabul în ultimele 24 de ore, a anunţat Pentagonul luni.

Asta ridică la 42.000 numărul persoanelor transferate din Afganistan din iulie, dintre care 37.000 după ce evacuările aeriene s-au intensificat de la 14 august, ziua din ajunul preluării puterii la Kabul de către talibani, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...