Germania, Franţa şi Italia – ţările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018 (INS)

Germania, Franţa şi Italia ocupau, la nivelul anului 2018, primele trei locuri în topul ţărilor care controlau subgrupuri de întreprinderi din România, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS) preluate de Agerpres.
Economica.net - joi, 30 apr. 2020, 06:42
Germania, Franţa şi Italia - ţările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018 (INS)

Conform statisticii, oficiale, la nivelul anului 2018, în România au fost identificate 80.591 de grupuri de întreprinderi, dintre care 5.140 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 75.451 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (401 controlate din interior, respectiv 75.050 controlate din străinătate).

De asemenea, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional în urmă cu doi ani, 5.140 erau rezidente (6% din total grupuri), dintre acestea peste 95% fiind constituite din două sau trei unităţi legale.

În anul 2018, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate identificate în România, 13.391 reprezentau grupurile controlate de persoane juridice străine, în timp ce 61.659 erau grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activau în comerţ, iar repartizarea acestora în funcţie de activităţile economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev. 2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşurau activitatea în: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (35% din totalul grupurilor de întreprinderi), construcţii (11%), industria prelucrătoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (9%) şi tranzacţii imobiliare (8%).

În acelaşi timp, grupurile de întreprinderi rezidente activau preponderent în domenii, precum: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (19%), industria prelucrătoare (13%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%), construcţii (10%) şi tranzacţii imobiliare (9%).

Potrivit INS, în România, în anul 2018, peste un sfert (28,6%) din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.

Totodată, în întreprinderile controlate din top 10 ţări şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale, iar raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România erau controlate din Germania, Franţa şi Italia.

Rezultatele anului 2018 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,6%), pe locul doi fiind controlate din Franţa (12,4%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,2%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunile Industria prelucrătoare (10,1%) şi Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 5,6% se regăsesc în Industria prelucrătoare, respectiv 2,7% în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

În acelaşi timp, subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia dominau secţiunea Industria prelucrătoare, cu 6,2% din total.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda Motor Corporation accelerează planurile de electrificare
Mazda Motor Corporation accelerează planurile de electrificare
Mazda Motor Corporation a anunțat astăzi că își va accelera planurile globale de electrificare. Până în 2030, compania estimează că un sfert dintre produsele sale vor fi complet electrice......
Cum să scapi de Biroul de Credit şi să poţi accesa un nou împrumut. Banca Națională a modificat regulamentele specifice
Cum să scapi de Biroul de Credit şi să poţi accesa un nou împrumut. Banca Națională a modificat regulamentele specifice
O serie de modificări aduse de BNR la câteva dintre regulamentele care prevăd înscrierea debitorilor în Centrala Riscului ...
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat ...
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
Cererile de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 se depun până ...