Germania, Franţa şi Italia – ţările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018 (INS)

Germania, Franţa şi Italia ocupau, la nivelul anului 2018, primele trei locuri în topul ţărilor care controlau subgrupuri de întreprinderi din România, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS) preluate de Agerpres.
Economica.net - joi, 30 apr. 2020, 06:42
Germania, Franţa şi Italia - ţările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018 (INS)

Conform statisticii, oficiale, la nivelul anului 2018, în România au fost identificate 80.591 de grupuri de întreprinderi, dintre care 5.140 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 75.451 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (401 controlate din interior, respectiv 75.050 controlate din străinătate).

De asemenea, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional în urmă cu doi ani, 5.140 erau rezidente (6% din total grupuri), dintre acestea peste 95% fiind constituite din două sau trei unităţi legale.

În anul 2018, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate identificate în România, 13.391 reprezentau grupurile controlate de persoane juridice străine, în timp ce 61.659 erau grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activau în comerţ, iar repartizarea acestora în funcţie de activităţile economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev. 2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşurau activitatea în: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (35% din totalul grupurilor de întreprinderi), construcţii (11%), industria prelucrătoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (9%) şi tranzacţii imobiliare (8%).

În acelaşi timp, grupurile de întreprinderi rezidente activau preponderent în domenii, precum: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (19%), industria prelucrătoare (13%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%), construcţii (10%) şi tranzacţii imobiliare (9%).

Potrivit INS, în România, în anul 2018, peste un sfert (28,6%) din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.

Totodată, în întreprinderile controlate din top 10 ţări şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale, iar raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România erau controlate din Germania, Franţa şi Italia.

Rezultatele anului 2018 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,6%), pe locul doi fiind controlate din Franţa (12,4%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,2%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunile Industria prelucrătoare (10,1%) şi Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 5,6% se regăsesc în Industria prelucrătoare, respectiv 2,7% în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

În acelaşi timp, subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia dominau secţiunea Industria prelucrătoare, cu 6,2% din total.

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat......
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la remedierea problemelor
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 95.000 de lei hotelurile bucureştene Ambasador, Novotel şi Continental ...
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu ...
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...