Germania – Încrederea investitorilor s-a îmbunătăţit neaşteptat în septembrie, conform ZEW

Încrederea investitorilor din Germania s-a îmbunătăţit neaşteptat în septembrie, investitorii estimând că nu vor mai fi majorate dobânzile, arată rezultatele studiului publicat marţi de Institutul de cercetări economice ZEW, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 12 sept. 2023, 13:39
Germania - Încrederea investitorilor s-a îmbunătăţit neaşteptat în septembrie, conform ZEW

Indicele ZEW privind încrederea în economie a urcat la minus 11,4 puncte în septembrie, de la minus 12,3 puncte în august, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere până la minus 15 puncte, scrie Agerpres.

„Perspectivele economice favorabile pentru Germania se aliniază cu evoluţiile mai optimiste de pe pieţele bursiere internaţionale”, a apreciat preşedintele ZEW, Achim Wambach. El a explicat că aceste perspective sunt atribuite creşterii ponderii respondenţilor care anticipează că nu vor mai fi majorate dobânzile în zona euro şi în SUA.

În contrast, evaluarea privind actuala situaţie a economiei Germaniei continuă să se înrăutăţească. Indicele a scăzut la minus 79,4 puncte în septembrie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

„Aceste evoluţii pun în aşteptare perspectivele privind îmbunătăţirea situaţiei economiei Germaniei în următoarele şase luni”, a avertizat Wambach.

Sectorul industrial german are de suferit de pe urma cererii slabe venită din China, a doua mare economie a lumii, care la rândul său se confruntă cu o încetinire a creşterii economice.

După ce a ieşit din recesiunea provocată de războiul din Ucraina, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea şi analiştii cred că este posibil să stagneze şi în trimestrul al treilea.

În condiţiile în care ultimele trei luni din acest an ar urma să aducă o creştere de doar 0,1%, unii analişti au reluat expresia „bolnavul Europei” atribuită Germaniei după reunificarea din 1990.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...