Germania insistă ca Europa să continue politica de austeritate

Zona euro trebuie să-şi urmeze planul de recuperare urmând politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, semnalând deschiderea limitată a Berlinului pentru promovarea creşterii susţinută de unii lideri europeni.
Iulian Enache - mar, 01 mai 2012, 15:25
Germania insistă ca Europa să continue politica de austeritate

Singurul mod de a obţine creşterea necesară în regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare şi a îndatorării, a spus Schauble, lăudând bugetul Spaniei, care include noi taxe şi reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times, citată de Mediafax.

„Prima precondiţie pentru a avea creştere sustenabilă în toată Europa este consolidarea fiscală. Dacă vorbim acum despre creştere, nu trebuie să se înţeleagă o schimbare de direcţie. Asta ar fi o greşeală” , a spus Schauble, într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol, Luis de Guindos.

Remarcile lui Schauble vin în contextul dezbaterilor politice din Franţa, Grecia şi Olanda, cauzate de nemulţumirea privind politicile de austeriate.

Planul care obţine cel mai mult sprijin în consultările dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), care investeşte alături de sectorul privat în infrastructură şi alte proiecte de dezvoltare în Europa, potrivit unor oficiali europeni, citaţi de Financial Times.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, în aprilie, suplimentarea capitalului BEI cu 10 miliarde de euro, în urma căruia capacitatea de creditare a băncii ar urca la 60 de miliarde de euro. Propunerea a primit, între timp, sprijin din partea lui Francois Hollande, favorit în sondaje pentru scrutinul prezidenţial din Franţa, dar şi a cancelarului Merkel.

Schauble a declarat că BEI are o „bună experienţă” în atragerea de capital privat prin proiecte de cofinanţare.

O astfel de măsură nu va avea, probabil, beneficii pe termen scurt, iar alţi lideri europeni au cerut măsuri cu impact imediat.

Din cauza contracţiei economice peste aşteptări din unele ţări, o serie de oficiali au cerut relaxarea noilor reguli bugetare dure care au forţat Belgia, Spania şi Olanda să taie cheltuielile publice cu miliarde de euro, în pofida agravării recesiunii.

FMI susţine o astfel de relaxare, iar oficialii europeni citaţi de Financial Times afirmă că există un anumit sprijin şi în cadrul Comisiei Europene. Banca Centrală Europeană se opune însă puternic, iar astfel de planuri nu sunt susţinute de Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...