Germania: Landurile vor cere interzicerea partidului neonazist NPD

Preşedinţii celor 16 landuri germane s-au pronunţat joi, în unanimitate, în favoarea unei proceduri de interzicere a partidului neonazist NPD, acuzat în 2011 de legături cu o organizaţie criminală, potrivit unei surse apropiate dosarului, relatează AFP.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 20:36
Germania: Landurile vor cere interzicerea partidului neonazist NPD

Potrivit acestei surse, o solicitare formală va fi înaintată camerei superioare a parlamentului german, Bundesrat, una din cele trei instituţii, alături de Bundestag (camera inferioară a parlamentului) şi guvernul federal, care pot sesiza Curtea Constituţională germană de la Karlsruhe /vest/ cu privire la acest obiectiv.

‘Miniştrii-preşedinţi’ au urmat recomandarea unanimă emisă miercuri de miniştrii lor de interne în favoarea procedurii.

Rezultatul votului pe acest subiect în Bundesrat, care s-ar putea desfăşura săptămâna viitoare, este previzibil, din moment ce camera reuneşte reprezentanţi ai adunărilor regionale germane.

Guvernul şi Bundestagul trebuie să decidă dacă se alătură sau nu unei eventuale cereri a Bundesratului în acest sens.

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul federal al afacerilor interne, Hans-Peter Friedrich, şi-au exprimat deja de mai multe ori reticenţele faţă de acest demers, amintind eşecul unei prime tentative în 2003. Curtea de la Karlsruhe a apreciat la acel moment că prezenţa agenţilor serviciilor de informaţii interne (Verfassungsschutz) în cadrul structurilor de conducere ale NPD îi afectează capacitatea de decizie.

Cu toate acestea, Friedrich a admis miercuri că dosarul şi dovezile adunate împotriva NPD oferă ‘o şansă mai mare de a câştiga decât de a pierde’, fiind vorba de ‘cel mai bun dosar pe care l-am avut vreodată’ împotriva formaţiunii neonaziste.

Ideea de ataca NPD a reapărut după descoperirea în 2011 a unei organizaţii criminale de extremă dreaptă, ‘Clandestinitatea naţional-socialistă’ (NSU). Membri ai acestui grup, apropiaţi ai NPD, sunt suspectaţi că au asasinat 10 persoane, majoritatea de origine turcă, în perioada 2000-2006.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...