1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 16 º

Companii

Germania: Mecanicii de locomotivă continuă cea mai lungă grevă din ultimii 20 de ani

Cea mai lungă grevă care afectează transportul de pasageri pe calea ferată din Germania a intrat în cea de-a doua zi, după ce tribunalul a respins cererea Deutsche Bahn de a opri mişcarea de protest, transmite Bloomberg.

07 noi, 2014 | Agerpres

Joi, Deutsche Bahn a anunţat că va adopta acţiuni legale împotriva sindicatului german al mecanicilor de locomotivă (GDL), care a declanşat o grevă de protest în perioada 6 - 9 noiembrie, ceea ce a provocat paralizarea transportului de pasageri şi de marfă în toată Germania. La Tribunalul din Frankfurt, Deutsche Bahn a cerut o hotărâre judecătorească de amânare a grevei, după ce sindicatul GDL, care are aproximativ 20.000 de membri, a respins oferta de organizare a unor discuţii pentru medierea divergenţelor.

Compania de transport feroviar deţinută de statul german a ameninţat că va face apel împotriva deciziei Tribunalului din Frankfurt. Vineri, Deutsche Bahn a anunţat că aproximativ o treime din trenurile care circulă pe distanţe lungi au plecat din gări.

Cel mai mare producător de maşini de lux din lume, Bayerische Motoren Werke AG (BMW), face planuri de rezervă, deoarece aproximativ 60% din maşinile sale pleacă din fabrici cu trenul. Şi Volkswagen AG, care are zece fabrici în Germania, a anunţat că urmăreşte cu atenţie greva.

Un mecanic de locomotivă cu o vechime de 20 de ani câştigă lunar 1.750 de euro după plata taxelor, conform sindicatului. Conform datelor autorităţilor de la Berlin, salariul mediu înainte de taxe în sectorul industriei s-a ridicat anul trecut la 3.449 de euro.

Motivul conflictului nu îl constituie atât o revendicare privind majorarea salariilor şi reducerea timpului de lucru, cât dorinţa GDL de a negocia cu Deutsche Bahn în numele altor categorii de personal, cerere refuzată de conducerea companiei. Dintre cei aproximativ 196.000 de angajaţi ai Deutsche Bahn, doar 19.000 sunt membri ai sindicatului GDL.

Potrivit unei analize realizată de Cologne Institute for Economic Research, o grevă a mecanicilor de locomotivă mai lungă de trei zile ar costa economia Germaniei până la 100 de milioane de euro pe zi dacă firmele vor fi nevoite să oprească liniile de asamblare din cauza deficienţelor de aprovizionare.

Aproape o cincime din traficul de marfă al celei mai mari economii din Europa este transportat pe calea ferată.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO