Germania nu se orientează suficient spre recrutarea de forţă de muncă din străinătate

Economica.net
04 02. 2013
employee_chain_35835900

Deşi „Germania este una dintre ţările membre OCDE în care există cele mai puţine obstacole în calea imigraţiei muncitorilor înalt calificaţi”, imigraţia „muncitorilor fără o diplomă universitară este dificilă”, relevă OCDE în studiul său cu privire la recrutarea de muncitori imigranţi în Germania, prezentat luni la Berlin.

În Germania vin anual aproximativ 25.000 de muncitori imigranţi provenind din ţări din afara Uniunii Europenme (UE) şi din afara Asociaţiei europene pentru liber schimb, reprezentând aproximativ 0,02% din populaţie.

„Australia, Danemarca, Canada şi Marea Britanie înregistrează niveluri de cinci, până la zece ori mai mari”, afirmă organizaţia, cu titlu de comparaţie.

Potrivit OCDE, întreprinderile germane nu iau în calcul, în mod suficient, imigranţii ca forţă de muncă.

Cu toate acestea, „bunăstarea Germaniei depinde în mod capital de capacitatea sa de a îşi menţine nivelul de competitivitate, în pofida îmbătrânirii populaţiei”, a subliniat Yves Leterme, adjunctul secretarului general al OCDE.

Germania înregistrează una dintre cele mai slabe rate a fertilităţii din lume, iar populaţia sa se clasează a doua, după Japonia, în privinţa îmbătrânirii, o situaţie care îi creează în mod frecvent probleme în privinţa lipsei forţei de muncă.

Însă, oameni de afaceri germani – intervievaţi în perioada 2010-2011 de către OCDE şi Federaţia germană a Camerelor de Comerţ şi Industrie (DIHK) – afirmă, în proporţie de 50% că nu iau în calcul, pur şi simplu, să facă angajări din străinătate.

Alte motive ale acestei lipse de apetit faţă de recrutarea de persoane din afara Germaniei sunt complexitatea demersurilor, nivelul insuficient de cunoaştere a limbii germane şi dificultăţi întâmpinate în calea contactării unor candidaţi potenţiali.