Germania, pregătită să trimită aproximativ 400 de militari la frontiera Turciei cu Siria

Guvernul german a aprobat joi un proiect de mandat acordat prin Parlament în vederea amplasării de baterii de rachete de tip Patriot aparţinând armatei germane pe teritoriul Turciei, la frontiera cu Siria, proiect care prevede totodată mobilizarea a maximum 400 de militari, relatează AFP.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 12:39
Germania, pregătită să trimită aproximativ 400 de militari la frontiera Turciei cu Siria

„NATO a decis la 4 decembrie să consolideze apărarea aeriană integrată a Alianţei (Nord-Atlantice) prin staţionarea de baterii (de rachete de tip) Patriot în Turcia. În acest cadru vor putea să fie mobilizaţi până la 400 de militari din cadrul Bundeswehr”, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Consiliul german de Miniştri a organizat o reuniune extraordinară în vederea validării acestui proiect de mandat, valabil până la 31 ianuarie 2014, care rămâne supus aprobării membrilor Camerei inferioare a Bundestagului (Parlamentul german).

În Germania, armata se află sub controlul Parlamentului, care se pronunţă asupra tuturor angajamentelor acesteia în străinătate. Guvernul german speră să obţină undă verde în intervalul 12-14 decembrie, se arată în comunicat.

Intervenţia germană, în cadrul NATO, „are un scop exclusiv defensiv” şi de „disuasiune militară urmărind evitarea extinderii în Turcia a conflictului intern din Siria”, subliniază din nou ministerul în comunicat.

Surse militare din cadrul NATO au declarat marţi pentru AFP că, în total, între 300 şi 400 de militari ar putea să fie staţionaţi în Turcia, pentru a asigura funcţionarea celor patru până la şase baterii care ar putea să fie staţionate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa, potrivit unor surse militare.

Rachetele de tip Patriot sunt capabile ca în doar câteva secunde să distrugă în zbor eventuale rachete lansate dinspre Siria vecină.

Însă ele nu vor putea „în niciun caz să servească la introducerea sau supravegherea unei zone de excludere în spaţiul aerian sirian sau altor acţiuni de tip ofensiv”, a subliniat Ministerul german al Apărării.

Potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG), peste 41.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de la începutul unei mişcări de contestare a regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în urmă cu peste 20 de luni.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.