Germania: Proprietarii maşinilor diesel pot opta pentru subvenţii sau o reconfigurare a sistemului hardware – Reuters

Proprietarii vehiculelor echipate cu motoare diesel mai vechi din orasele germane unde aerul este extrem de poluat vor putea alege între a primi subventii pentru achizitionarea unor modele mai noi si mai putin poluante sau o reconfigurare a sistemului hardware, a decis coalitia aflata la guvernare, arata un document consultat marti de Reuters.
Economica.net - mie, 03 oct. 2018, 05:14
Germania: Proprietarii maşinilor diesel pot opta pentru subvenţii sau o reconfigurare a sistemului hardware - Reuters

Factorii politici si producatorii auto încearca de mai multe luni sa ajunga la o solutie de compromis cu privire la flota de automobile diesel, o tehnologie inventata în Germania.

Dupa discutii maraton, care s-au prelungit pe parcursul noptii, cancelarul Angela Merkel si liderii partenerilor ei de coalitie au anuntat marti dimineata ca au ajuns la un acord privind modul în care va fi redusa poluarea în orase, evitând interzicerea circulatiei celor mai poluante automobile diesel.

Detalii privind acordul nu au fost date publicitatii dar în documentul consultat se arata ca producatorii auto germani au fost de acord sa ofere un program de schimb, cu subventii atractive sau discount-uri pentru proprietarii vehiculelor diesel care îndeplinesc standardele Euro 5 sau Euro 4.

Daca un proprietar cu un model Euro 5 vrea reconfigurarea sistemului hardware prin tehnologia de reducere catalitica selectiva (SCR), si daca acest procedeu este adecvat si disponibil, Guvernul de la Berlin se asteapta ca producatorii auto sa împarta costurile pentru aceasta operatiune.

Exista 3,1 milioane de vehicule diesel care îndeplinesc standardele Euro 4 si 5,7 milioane cu Euro 5, din totalul de 46,5 milioane de masini care ruleaza pe drumurile din Germania, conform datelor oficiale.

Poluarea urbana în multe orase germane este mai ridicata decât prevad normele UE, determinând autoritatile sa gaseasca metode de a reduce poluarea.

Germania s-a angajat ca, pâna la sfârsitul anului, sa actualizeze softul pentru aproximativ 5,3 milioane de masini echipate cu motoare diesel, pentru a reduce emisiile poluante cu pâna la 30%.

În februarie, un tribunal german a decis ca orasele din Germania pot interzice circulatia celor mai poluante automobile diesel pe strazile lor. Teama ca aceste interdictii vor fi puse în aplicare a dus la scaderea semnificativa a vânzarilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piata auto din Europa.

Industria auto germana, unde lucreaza aproximativ 800.000 de angajati, este afectata de reactia negativa fata de automobilele echipate cu motoare diesel dupa ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut ca a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii si a stimulat în alte tari investitiile în vehiculele electrice.

Pentru a reduce nivelul poluarii si a evita interzicerea totala a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler si alti producatori auto si-au accelerat eforturile de dezvoltare a masinilor electrice.

Te-ar mai putea interesa și
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care continuă să...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...
Euro sare peste 4,88 lei – curs valutar interbancar 5.03.2021
Euro sare peste 4,88 lei – curs valutar interbancar 5.03.2021
Euro a crescut în primele ore ale dimineţii peste pragul de 4,88 lei, pe piaţa interbancară, după ce ieri, pentru a ...
Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii
Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale ( The World Intellectual Property Organization – WIPO), o agenţie ...