Germania: Sectorul auto a afectat producţia industrială în ianuarie

Scăderea numărului de maşini fabricate în Germania a dus în ianuarie la un declin neaşteptat al producţiei industriale - deoarece motorul de creştere al celei mai mari economii europene a fost puternic afectat de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - lun, 11 mart. 2019, 19:05
Germania: Sectorul auto a afectat producţia industrială în ianuarie

Producţia, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a înregistrat în ianuarie un declin 3,3%, comparativ cu perioada similară din 2018, şi a scăzut cu 0,8% faţă de decembrie 2018, a anunţat luni Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere lunară de 0,5%.

Exporturile au urcat cu 1,7% comparativ cu ianuarie 2018 dar au rămas nemodificate faţă de decembrie 2018. În ianuarie, importurile au crescut cu 1,5% faţă de decembrie, şi cu 5% faţă de ianuarie 2018, astfel încât excedentul comercial al Germaniei s-a redus la 18,5 miliarde de euro (20,80 miliarde de dolari).

Datele pentru decembrie au fost revizuite în creştere, înregistrându-se o creştere a producţiei de 0,8%, faţă de un declin de 0,4% previzionat anterior. „Datele privind producţia industrială sunt îngrijorătoare şi cimentează impresia că economia europeană încetineşte, iar procesul nu este unul temporar”, a avertizat Antoine Bouvet, analist la Mizuho.

Separat, datele publicate luni de Ministerul Economiei arată că producţia auto a scăzut cu 9,2% în ianuarie.

Avântul PIB-ului Germaniei ar urma să încetinească deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China, şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...