Germania şi Franţa vor combaterea şomajului în zona euro prin credite ieftine acordate companiilor

Germania şi Franţa consideră că şomajul în rândul tinerilor poate fi combătut prin acordarea de credite ieftine companiilor din statele din zona euro aflate în dificultate, cele mai mari ţări din Europa dorind un răspuns comun la criza datoriilor, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 15:12
Germania şi Franţa vor combaterea şomajului în zona euro prin credite ieftine acordate companiilor

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, omologul său francez Pierre Moscovici şi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), au semnalat în timpul unei întâlniri la Paris costul ridicat de finanţare din sudul Europei, care este un obstacol pentru redresarea economică.

„O firmă mică sau mijlocie din Italia sau Spania nu finanţează o investiţie la aceeaşi dobândă ca o companie germană. Canalele de finanţare nu funcţionează”, a spus Moscovici.

Schaeuble a spus la rândul său că şomajul în rândul tinerilor, în sudul Europei, subminează unificarea europeană.

Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au promovat idei diferite referitoare la soluţiile de relansare a creşterii în zona euro, liderul de la Paris cerând mai puţină austeritate, iar cel german o reducere a datoriilor şi a deficitelor bugetare, însoţită de reforme pe piaţa muncii, pentru stimularea angajărilor.

Guvernul german a indicat însă că intenţionează să prezinte un proiect comun cu Franţa, pentru stimularea înfiinţării de locuri de muncă pentru tineri, cei mai loviţi de recesiune.

Propunerile ar putea include împrumuturi de până la 70 de miliarde de euro pe an, în următorii trei ani, destinate combaterii şomajului, prin intermediul BEI, a spus Hoyer într-un interviu acordat publicaţiei Bild.

Luna trecută, Germania a anunţat un program de susţinere a finanţării companiilor mici şi mijlocii din Spania.

Potrivit Der Spiegel, planul implică împrumuturi ale băncii germane de stat KfW către bănci din sudul zonei euro, în încercarea de reducere a costurilor de creditare ale companiilor.

„Aproape 6 milioane de tineri nu au loc de muncă. Aceşti oameni tineri au nevoie acum de răspunsuri”, a afirmat ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, la televiziunea ARD.

Comisia Europeană a estimat la începutul acestei luni că economia zonei euro se va contracta probabil în 2013 pentru al doilea an consecutiv, iar şomajul va urca la nivelul record de 12,2%.

Şomajul în rândul tinerilor de până la 25 de ani a atins în zona euro 24% în martie, potrivit datelor Eurostat. În Spania şomajul afectează 55,9% dintre aceşti tineri, în Portugalia 38,3%, în Italia 38,4%, iar în Franţa 26,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...