Germania stagnează, Europa de Est priveşte la consumul intern pentru stimularea creşterii economice – Bloomberg

Economiile din flancul estic al Uniunii Europene se vor uita anul acesta la consumatorii interni pentru un colac de salvare, deoarece stagnarea din Germania afectează comenzile fabricilor şi întârzie redresarea, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 14 feb. 2024, 12:07
Germania stagnează, Europa de Est priveşte la consumul intern pentru stimularea creşterii economice - Bloomberg

Datele privind creşterea economică din trimestrul patru din 2023, care vor fi publicate miercuri, ar urma să arate că Polonia, din Europa Centrală şi de Est (CEE), a înregistrat o contractare, în timp ce redresarea timidă a Ungariei pierde din elan. România va avea probabil cea mai bună performanţă, datorită fondurilor europene, scrie Agerpres.

În condiţiile în care slăbiciunea economiei germane afectează producţia, consumatorii ar urma să fie motorul redresării economice în 2024, pe fondul atenuării inflaţiei, deşi înăsprirea pieţei forţei de muncă continuă.

„Tendinţele din sectorul de retail, precum şi îmbunătăţirea încrederii consumatorilor ne fac să credem că cheltuielile gospodăriilor vor avea o contribuţie pozitivă la PIB anul acesta. Vedem îmbunătăţirea consumului privat ca principal motor de creştere în 2024”, a apreciat Katarzyna Rzentarzewska, economist la Erste Group Bank AG în Viena.

PIB-ul Poloniei ar urma să înregistreze un declin de 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi probabil România va raporta un avans de 0,7%, iar Ungaria de 0,3%, conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Datele privind evoluţia economiei cehe vor fi publicate pe 1 martie.

Creşterea va rămâne probabil moderată, cel puţin în primul semestru din 2024, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă Germania. Cea mai mare economie europeană este principalul partener comercial al ţărilor din flancul estic al Uniunii Europene, fiind responsabilă pentru un nivel situat între o cincime şi un sfert din exporturile lor.

Încetinirea Germaniei a afectat cel mai mult Ungaria anul trecut. Economia a înregistrat trei trimestre de scădere, după ce UE a tăiat accesul la finanţare în urma încălcării statului de drept de către Guvernul premierului Viktor Orban.

„Cererea externă slabă şi reducerea comenzilor industriale au afectat exporturile. Pe de altă parte, consumul intern se redresează, în urma majorărilor salariale şi a scăderii dobânzilor”, a apreciat Peter Virovacz, economist la ING Bank în Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...