1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

Extern

UPDATE: 12 morţi şi peste 50 răniţi după ce un camion a intrat în mulţime la un târg de Crăciun din Berlin. Atacatorul, prins

Autorităţile germane au anunţat luni seară că 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 50 au fost rănite după ce un camion a intrat în mulţimea adunată la târgul de Crăciun Breitscheidplatz din metropola Berlin. Autorul atacului din Piaţa de Crăciun din Berlin a fost arestat, a anunţat poliţia germană, scrie News.ro. Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul, relatează Washington Times, citând conturi ale jihadiştilor.

19 dec, 2016 | News.ro | Agerpres
(update 20 dec, 2016 07:39) Camionul intrat în mulţimea de la târgul de Crăciun din Berlin, "probabil atentat terorist" - poliţia germană
Poliţia din Berlin a anunţat marţi că urmează pista unui "probabil atentat terorist" în dosarul camionului care a intrat într-un târg de Crăciun din capitala germană, potrivit France Presse şi Reuters.

Poliţia a indicat într-un mesaj pe Twitter că anchetează "probabilul atentat terorist" survenit luni seara. Camionul a intrat "intenţionat" în mulţimea de la târgul de Crăciun, făcând cel puţin 12 morţi şi zeci de răniţi, anunţase anterior poliţia berlineză.
(update 20 dec, 2016 07:02) Şoferul camionului este un refugiat care a intrat în Germania ca solicitant de azil, în februarie 2016 - media germană
Şoferul camionului intrat luni seara în mulţime la un târg de Crăciun la Berlin a intrat în Germania ca refugiat, probabil pakistanez, potrivit informaţiilor ziarului Die Welt, transmite agenţia EFE.Media citată face trimitere la surse din investigaţie şi notează că suspectul a intrat în ţară ca solicitant de azil în februarie 2016.Informaţia este furnizată şi de agenţia germană DPA, care citează o sursă de securitate şi care arată că bărbatul ar fi venit în Germania ca refugiat fie din Afganistan, fie din Pakistan.Acesta a folosit diferite nume, ceea ce a făcut identificarea sa mai dificilă, a adăugat respectiva sursă.


(update 20 dec, 2016 00:07) Poliţia germană: “Nu mai există nimic care să sugereze o nouă ‘situaţie periculoasă’ la Berlin”
Poliţia germană a anunţat că “nu mai există nimic care să sugereze o nouă "situaţie periculoasă" la Berlin”, relatează AFP.


Acest lucru înseamnă că forţele de ordine consideră că au de-a face cu un singur incident, major, nu cu o situaţie încă în curs, ce ar putea escalada.


Potrivit primelor informaţii, camionul rula cu aproximativ 65 de kilometri pe oră când a intrat în mulţime şi nu a frânat. Ar fi înaintat prin Târgul de Crăciun pe o distanţă de cel puţin 80 de metri.
(update 19 dec, 2016 23:30) Camionul care a intrat în mulţime la Târgul de Crăciun din Berlin aparţine unei companii poloneze din Gdansk
Camionul care a intrat luni în mulţime la Târgul de Crăciun din Berlin aparţine unei companii poloneze înregistrate la Gdansk, scrie presa locală, citată de Daily Mirror.


Proprietarul companiei, identificat drept Ariel Z, a acordat un interviu postului polonez de radio TVN24.
El a precizat că vărul său urma să meargă la Berlin cu camionul şi că urma să petreacă noaptea în oraş.


Bărbatul a mai spus că nu crede că vărul său a făcut un astfel de accident grav, pentru că avea experienţă de 15 ani ca şofer de camion.
(update 19 dec, 2016 23:14) Poliţia din Berlin le cere cetăţenilor să rămână în case şi să evite răspândirea de zvonuri
Poliţia berlineză le-a cerut luni seara locuitorilor capitalei Germaniei, prin intermediul reţelelor sociale, să rămână în case şi să evite răspândirea de zvonuri, după ce s-a confirmat că cel puţin nouă persoane au murit şi alte zeci au fost rănite în urma intrării unui camion în zona pietonală a unui târg de Crăciun, transmite agenţia EFE.


Potrivit acesteia, media germană, citând poliţia aflată la locul evenimentului, notează că prima ipoteză a forţelor de securitate se referă la un atac terorist, deşi pentru moment nu s-a confirmat oficial acest fapt.
Poliţia din Berlin le-a cerut cetăţenilor să nu se apropie de locul în care în care a avut loc incidentul, Breitscheidplatz, pentru a lăsa liber accesul numeroaselor ambulanţe şi vehicule de pompieri care transportă răniţii din zonă.


Conform agenţiei DPA, care citează precizări ale poliţiei germane, un suspect în acest caz a fost reţinut, iar un altul a murit.


"Suntem în doliu şi sperăm că numeroşii răniţi vor putea primi ajutor" a indicat purtătorul de cuvânt al cancelarei germane Angela Merkel, Steffen Seibert, pe contul său de Twitter, evocând "teribilele ştiri" din Berlin, transmite AFP.
(update 19 dec, 2016 23:08) Statul islamic a revendicat atacul de la Berlin
Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul de la Berlin, relatează Washington Times, citând conturi ale jihadiştilor.
(update 19 dec, 2016 22:57) MAE face verificări dacă printre victimele atacului de la Berlin sunt şi cetăţeni români
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ambasada română în Germania a început demersurile pe lângă autorităţile din această ţară pentru a verifica dacă printre victimele incidentului de la un târg de Crăciun din Berlin se află şi cetăţeni români, MAE exprimându-şi, totodată, regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti.


Ambasada României în Republica Federală Germania ”are în atenţie” incidentul în care un camion a lovit, luni seara, o mulţime de oameni care se aflau la un târg de Crăciun din centrul Berlinului.


”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români. Acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivată la această oră”, anunţă Ministerul.


Ambasada este pregătită să acorde asistenţă consulară în caz de nevoie.


”Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti”, se arată într-un comunicat al MAE.
(update 19 dec, 2016 22:52) Autorul atacului din Piaţa de Crăciun din Berlin a fost arestat
Poliţia germană a anunţat că a arestat un suspect în legătură cu atacul de la Berlin, relatează Associated Press, precizând că ar fi vorba despre şofeul camionului care a intrat în mulţime.


Deocamdată nu există detalii despre el. Anterior, presa a scris că vehiculul folosit avea numere de înmatriculare poloneze, dar informaţia nu a fost confirmată.


Potrivit Reuters, care citează un purtător de cuvânt al poliţiei, o altă persoană aflată în cabină a murit în accident.
(update 19 dec, 2016 22:31) Nouă persoane au murit, iar peste 50 au fost rănite
Presa locală a precizat că anchetatorii i-au în considerare scenariul unui atac premeditat, transmite Reuters.


Potrivit procurorilor, este vorba de nouă morţi. ZDF scrie că atacatorul ar fi polonez, dar informaţia nu a fost confirmată.


Poliţiştii au confirmat că mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, după ce iniţial era vorba doar despre o persoană decedată.

Un oficial german susţine că autorităţile iau în considerare atât scenariul unui atac premeditat, cât şi al unui accident la târgul Breitscheidplatz

Un oficial german a declarat luni noaptea că autorităţile iau în considerare atât scenariul unui atac premeditat, cât şi al unui accident după ce un camion a intrat cu viteză în mulţimea adunată la târgul Breitscheidplatz, scrie News.ro.

”Secvenţa evenimentelor indică că ar putea să fie vorba de un accident sau de un atac”, a declarat ministrul de Interne al Berlinului, Andreas Geisel.

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a precizat că nu este încă clar ce s-a întâmplat. De asemenea, autorităţile i-au îndemnat pe germani să nu sară la concluzii şi speculaţii cu privire la incidentul tragic din Berlin.

 Poliţia germană a anunţat că a arestat un suspect în legătură cu atacul de la Berlin, relatează Associated Press, precizând că ar fi vorba despre şoferul camionului care a intrat în mulţime.

Persoana decedată găsită în camionul care a devastat târgul de Crăciun avea cetăţenie poloneză, a indicat poliţia berlineză în noaptea de luni spre marţi, transmite AFP.

Autovehiculul  care a provocat masacrul a venit dinspre strada Budapesta şi s-a oprit abia în bradul ridicat în mijlocul târgului de Crăciun.

Poliţiştii au blocat toate străzile din apropierea târgului Breitscheidplatz.

Imaginile video distribuite pe reţelele sociale arată cum mai multe standuri au fost distruse, iar răniţii sunt întinşi pe caldarâm.

Autorităţile germane nu ştiu dacă este vorba de un accident sau dacă şoferul a intrat în mod intenţionat în mulţimea adunată la un târgul Breitscheidplatz, situat în apropierea bisericii dedicată kaizerului Wilhelm.

Incidentul a avut loc în apropierea bulevardului aglomerat Kurfuerstendamm. Autorităţile germane i-au în serios în acest moment posibilitatea unui atac terorist.

Persoana decedată găsită în camionul care a devastat târgul de Crăciun avea cetăţenie poloneză, a indicat poliţia berlineză în noaptea de luni spre marţi, transmite AFP.

'Bărbatul găsit în camion este un cetăţean polonez', a indicat poliţia pe contul său de Twitter. Acesta face parte dintre cei 12 morţi recenzaţi de autorităţi, în timp ce un suspect a fost arestat, potrivit autorităţilor, care nu au făcut precizări cu privire la identitatea sa.

Mai devreme, proprietarul camionului înmatriculat în Polonia indicase pentru AFP că nu a mai putut să-l contacteze pe şoferul său de luni după-amiaza.

'Am pierdut contactul cu el luni după amiază. Nu ştiu ce a păţit. E vărul meu, îl ştiu din copilărie, garantez pentru el', a declarat patronul firmei de transport.

Un alt reprezentant al firmei, Lukasz Wasik, a declarat, pentru AFP, că legătura cu şoferul s-a pierdut în jurul orei 14:00 GMT. 'Nu ştim ce a păţit, dacă a fost răpit, ucis, nu ştim nimic. Ultima oară când am vorbit la telefon cu el a fost luni dimineaţa pe la 08:00 sau 9:00', a spus Wasik.

Camionul transporta 25 de tone de produse metalurgice provenind din Italia şi care urmau să fie descărcate la Berlin. 'Firma care trebuia să preia încărcătura nu a putut face recepţia şi şoferului i s-a spus să revină marţi dimineaţa. Noi i-am zis să aştepte undeva prin Berlin', a mai declarat Lukasz Wasik.

Autorităţile nu au dat până în prezent nicio indicaţie despre identitatea celorlalte victime care se găseau în acest târg de Crăciun, printre cele mai frecventate din capitala germană, în special de către turişti.

Tragedia s-a produs luni seara, în jurul orei locale 20,15 (19,15 GMT), când un vehicul greu a invadat zona pietonală din Breitscheidplatz lovind numeroase persoane care vizitau tradiţionalul târg.

Diverse medii locale au difuzat informaţia că şoferul, care a fost arestat puţin mai târziu în apropiere, este un pakistanez sau afgan care a ajuns ca refugiat în Germania în februarie.

Poliţia germană a crescut, marţi dimineaţa, la 12, numărul celor care şi-au pierdut viaţa luni seara după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun la Berlin lovind numeroşi vizitatori, transmit agenţiile internaţionale de presă.

După cum au informat forţele de securitate pe contul oficial de Twitter, 48 de persoane, unele cu răni foarte grave, au fost transportate la spital, precizează EFE.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO