Germania va finanța cumpărarea a 180.000 de obuze pentru Ucraina, ca parte a programului de înarmare gestionat de Cehia

Guvernul german va contribui cu 576 de milioane de euro la iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, informează marţi AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 02 apr. 2024, 19:13
Germania va finanța cumpărarea a 180.000 de obuze pentru Ucraina, ca parte a programului de înarmare gestionat de Cehia

Cu această sumă, „Germania va finanţa cumpărarea a 180.000 de muniţii” şi va furniza „aproape 40% din suma totală” promisă de statele europene participante la acest proiect, a precizat în urma unei solicitări a acestei agenţii de presă Ministerul german al Apărării, adăugând că muniţiile vor ajunge pe frontul ucrainean „începând din iunie”.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţionarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie de asigurarea finanţării.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat luna trecută că au fost obţinute din partea statelor care susţin Ucraina fonduri pentru numai aproximativ 300.000 din totalul celor circa 800.000 de obuze.

La rândul său, preşedintele ceh Petr Pavel a precizat că 18 state şi-au anunţat contribuţii financiare pentru această iniţiativă. Pe lângă Germania, printre ţările care au mai anunţat că vor contribui se numără şi Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Lituania, Olanda, Norvegia şi Suedia.

Armata ucraineană se confruntă de mai multe luni cu o criză de muniţii care-i îngreunează misiunea în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate, în timp ce statele europene nu reuşesc să satisfacă în materie de ajutor militar nevoile Kievului, întrucât industria militară europeană nu este încă adaptată unui război de mare intensitate.

Te-ar mai putea interesa și
Pesta micilor rumegătoare se extinde în județul Tulcea. Noi focare au fost descoperite în localitățile Stejarul și Babadag
Pesta micilor rumegătoare se extinde în județul Tulcea. Noi focare au fost descoperite în localitățile Stejarul și ...
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat existența unor noi focare de pesta micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oi din localităţile Stejarul şi......
Primele mașini Leapmotor pentru Europa sunt deja pe drum
Primele mașini Leapmotor pentru Europa sunt deja pe drum
Directorul grupului Stellantis, Carlos Tavares, a anunțat că primele 800 de mașini de la „a 15-a marcă” a grupului ...
Ciolacu: Nu se mărește TVA, nu se mărește impozitarea muncii
Ciolacu: Nu se mărește TVA, nu se mărește impozitarea muncii
Premierul Marcel Ciolacu afirmă că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu ...
Prima serie de piloți români de la Centrul European de Instruire F-16 a finalizat programul de pregătire
Prima serie de piloți români de la Centrul European de Instruire F-16 a finalizat programul de pregătire
Primii piloți români de avioane de vânătoare F-16 au absolvit cursurile Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești ...