Germania va reduce estimările privind evoluţia economiei în 2021 şi le va îmbunătăţi pe cele pentru 2022 – Reuters

Guvernul de la Berlin a înrăutăţit estimările privind avansul PIB-ului în acest an la 2,6%, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, care întârzie redresarea celei mai mari economii europene, dar a îmbunătăţit prognoza pentru anul viitor la 4,1%, au declarat marţi, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - mar, 26 oct. 2021, 15:58
Germania va reduce estimările privind evoluţia economiei în 2021 şi le va îmbunătăţi pe cele pentru 2022 - Reuters

În aprilie, autorităţile previzionau un avans al economiei germane de 3,5% în 2021 şi de 3,6% în 2022, scrie Agerpres.

Pentru 2023, Executivul se aşteaptă la o normalizare a creşterii economiei la 1,6%, susţin sursele.

Miercuri, ministrul Economiei, Peter Altmaier, va prezenta previziunile actualizate privind evoluţia PIB-ului Germaniei în perioada 2021-2023.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei nu a dorit să comenteze cifrele revizuite.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare, cuplate cu cererea neobişnuit de ridicată, vor duce la creşterea preţurilor, de aceea Guvernul de la Berlin se aşteaptă anul acesta la majorarea inflaţiei la 2,9%. Dar autorităţile vor reitera că este temporară creşterea preţurilor şi vor anunţa că rata inflaţiei se va atenua la 2,2% în 2022 şi la 1,7% în 2023, faţă de un nivel de 0,6% în 2020, apreciază sursele.

Şi în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se arată că avansul economiei va încetini probabil semnificativ în trimestrul patru din 2021, deoarece industria continuă să fie afectată de perturbările din lanţurile de aprovizionare, iar cererea pentru servicii este în declin.

Săptămâna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au înrăutăţit estimarea lor comună privind ritmul de creştere înregistrat în acest an de cea mai mare economie a Europei, din cauza blocajelor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, dar au îmbunătăţit semnificativ prognozele pentru anul viitor.

Pe ansamblul acestui an, avansul PIB-ului Germaniei va fi probabil „semnificativ” sub nivelul de 3,7% previzionat în iunie, a avertizat Bundesbank.

„Creşterea din sectorul serviciilor se va atenua probabil considerabil în trimestrul patru din 2021. Industria va continua să fie afectate de problemele de aprovizionare. Comenzile industriale rămân la un nivel solid, ducând la un deficit extrem de ridicat între cerere şi producţie”, apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Prognozele bianuale, care sunt utilizate de Guvernul de la Berlin la elaborarea propriilor sale previziuni economice, sunt elaborate de German Institute for Economic Research (DIW) din Berlin, Halle Institute for Economic Research (IWH), Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi RWI-Leibniz Institute for Economic Research din Essen. Acestea se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 2,4% în 2021, de la un nivel de 3,7% previzionat anterior. Pentru 2022, cele cinci institute economice din Germania prognozează o creştere a economiei de 4,8%, de la 3,9% anterior, apreciind că economia va ajunge la utilizarea normală a capacităţii în cursul anului, în urma atenuării graduale a efectelor pandemiei.

„Provocările reprezentate de schimbările climatice şi expansiunea mai redusă a economiei, în urma diminuării forţei de muncă, vor reduce oportunităţile de consum”, a apreciat Oliver Holtemoeller de la IWH.

Industrială globală este afectată de deficitul de componente, de problemele de transport şi de lipsa containerelor de marfă. Şi criza de pe piaţa forţei de muncă afectează redresarea, după criza provocată anul trecut de pandemie.

Şi Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit estimările privind creşterea economică a Germaniei în 2021, până la 3,1%, cu o jumătate de punct procentual mai puţin decât estima în luna iulie a acestui an.

Cele mai recente date statistice, publicate săptămâna trecută, arată că volumul exporturilor Germaniei a scăzut în luna august pentru prima dată în ultimele 15 luni, ca urmare a problemelor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare care afectează întreaga economie mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...