Germania: Vaccinarea obligatorie nu va putea intra în vigoare mai devreme de mai sau iunie

Vaccinarea obligatorie nu va putea intra în vigoare în Germania până în mai sau iunie anul curent, cel mai devreme, şi nicidecum la începutul lunii martie, aşa cum a promis noul cancelar Olaf Scholz, a cărui "foaie de parcurs" în acest domeniu nu va putea fi respectată, relatează duminică EFE.
AGERPRES - Dum, 09 ian. 2022, 16:31
Germania: Vaccinarea obligatorie nu va putea intra în vigoare mai devreme de mai sau iunie

Unul dintre motive îl reprezintă sesiunile parlamentului care, cu excepţia plenurilor extraordinare, nu vor permite ca legea pe această temă să fie adoptată mai devreme de luna aprilie.

În plus, nevoia de a crea un registru de vaccinare centralizat va amâna pentru până cel puţin în iunie posibilitatea intrării în vigoare a legii, potrivit cotidianului Tagesspiegel, care citează duminică „dificultăţile juridice” ca factor suplimentar care, potrivit unor surse din coaliţia de guvernământ, ar putea amâna proiectul.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, cu puţin înainte de a-şi prelua oficial mandatul de cancelar, Scholz a declarat într-un interviu la postul public ZDF că vaccinarea obligatorie ar trebui să intre în vigoare nu mai târziu de „începutul lunii martie”.

Cu toate acestea, stabilirea unei date pentru o primă dezbatere orientativă pe acest subiect a fost amânată de Bundestag, de la începutul lui ianuarie pentru ultima săptămână din această primă lună a anului în curs, iar apoi camera inferioară a parlamentului german va intra în vacanţă.

Prima dată la care deputaţii vor putea lua, cel puţin teoretic, o decizie cu privire la vaccinarea obligatorie va fi 14 martie, însă camera superioară, Bundesrat-ul, care trebuie să o aprobe, nu se va reuni mai devreme de 8 aprilie.

După cum a declarat pentru Tagesspiegel Dirk Wiese, responsabil cu subiectul vaccinării obligatorii din grupul parlamentar social-democrat, obiectivul este acum ca proiectul de lege să poată fi aprobat de Bundestag la sfârşitul primului trimestru. Wiese a apreciat că, în orice caz, vaccinarea obligatorie nu va avea cine ştie ce efect pe termen scurt, fiind mai degrabă vorba de „o precauţie pentru toamna şi iarna viitoare”.

La rândul său, în declaraţii acordate duminică tabloidului Bild, ministrul justiţiei Marco Buschmann i-a invitat pe deputaţi să se decidă rapid şi a apreciat că nu crede că proiectul de lege va eşua din cauza unor obstacole juridice.

„Există tot mai mulţi jurişti care afirmă că vaccinarea obligatorie poate fi justificată în mod adecvat dacă ajută la evitarea unui potenţial colaps al sistemului sanitar şi face posibilă eliminarea altor măsuri de protecţie care restricţionează grav libertăţile”, a susţinut el.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...