Germania: Volkswagen, Daimler şi BMW vor actualiza sistemele software la peste cinci milioane de vehicule diesel

Economica.net
02 08. 2017
mondeogroup01_92175600

La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Volkswagen, Daimler şi BMW se tranzacţionau în creştere, investitorii fiind încântaţi că nu vor trebui reparate componentele.

Acordul vine după ce, miercuri, mai mulţi miniştri şi directori ai unor companii auto germane s-au întâlnit pentru a găsi metode prin care să se reducă poluarea în oraşe, să fie eliminate interdicţiile care vizează autovehiculele diesel şi să reabiliteze reputaţia industriei auto germane.

De asemenea, acordul de miercuri include înfiinţarea unui fond care va promova un transport sustenabil în oraşe şi subvenţii pentru cei care renunţă la vehiculele diesel mai vechi.

Se preferă actualizarea sistemelor software în locul reparării componentelor, proces mai costisitor, obiectivul fiind reducerea emisiilor, inclusiv oxid de azot, în medie cu 25 – 30%, se arată într-un comunicat al Autorităţii Federale din domeniul Transporturilor din Germania (KBA).

Rezolvarea scandalului emisiilor va fi dificilă în Germania unde una din cinci slujbe depinde de industria auto, iar mai mult de jumătate din excedentul comercial al ţării vine din acest sector. Aproximativ 800.000 de germani lucrează în domeniul auto.

Anul trecut, aproximativ 46% dintre maşinile vândute în Germania au avut un motor diesel, dar cererea este în scădere pe fondul scandalului emisiilor.

Începând din luna septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a manipulat emisiile poluante ale autovehiculelor diesel, Guvernul condus de Angela Merkel a fost criticat pentru că nu face suficient pentru a diminua poluarea maşinilor, dar şi pentru legăturile strânse cu producătorii auto. Acest subiect a devenit o temă importantă înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, iar Guvernul de la Berlin vrea să arate că ia măsuri pe măsură ce organizaţiile de mediu încep să obţină câştig de cauză în justiţie pentru a forţa marile oraşe să interzică circulaţia vehiculelor diesel. În acelaşi timp, miniştrii nu vor să prejudicieze o industrie care este cel mai mare exportator al Germaniei şi de asemenea asigură 800.000 de locuri de muncă.

‘Avem nevoie în continuare de o industrie auto puternică. Vrem ca producătorii noştri auto să aibă în continuare succes pe plan mondial şi să continue să construiască cele mai bune autovehicule’, a declarat Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, unde sunt amplasate mai multe uzine auto.

Însă, miza a crescut pentru industria auto germană în ultimele săptămâni, după ce Marea Britanie şi Franţa au anunţat că intenţionează să interzică circulaţia autovehiculelor dotate cu un motor diesel sau pe benzină, iar marii producători germani – BMW, Daimler, Audi, Porsche şi VW – sunt investigaţi de organismele europene pentru posibile practici anticoncurenţiale.

‘Resetarea softului este mai bine decât nimic, dar am îndoieli că asta îi va convinge pe oameni să înceapă să cumpere din nou autovehicule diesel’, a declarat Stefan Bratzel, preşedintele centrului de reflexie Center of Automotive Management.

La rândul său, Stephan Weil, premierul landului Saxonia Inferioară, unde îşi are sediul Volkswagen, a declarat că nu se aşteaptă la o soluţionare rapidă a problemelor cu care se confruntă sectorul auto.

‘Industria auto a făcut greşeli uriaşe pe parcursul mai multor ani. Nu vom putea curăţa aberaţiile care s-au dezvoltat de-a lungul mai multor ani în câteva luni sau zile’, a spus Stephan Weil.

În prezent, pe drumurile din Germania circulă aproximativ 15 milioane de autovehicule diesel, care sunt responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile de oxid de azot din marile oraşe.