Germania vrea să interzică exploatarea gazelor de şist până în 2021

Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist, cel puţin până în 2021, şi de asemenea să reglementeze mai strict recursul la fracturarea hidraulică, potrivit unui proiect elaborat de doi miniştri din guvernul condus de Angela Merkel consultat de AFP.
Economica.net - vin, 04 iul. 2014, 12:18
Germania vrea să interzică exploatarea gazelor de şist până în 2021

‘Proiectele de fracturare pentru exploatarea gazelor de şist la adâncimi de peste 3.000 de metri vor fi interzise’ explică ministrul german al Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel şi colega sa de la Mediu, Barbara Hendricks, într-o scrisoare trimisă deputaţilor din Partidul Social Democrat, din care fac parte şi cei doi miniştri, în care aceştia încearcă să detalieze principalele puncte ale viitorului act legislativ.

Oficialii germani afirmă că ‘iau în serios îngrijorările populaţiei cu privire la fracturarea hidraulică’, adăugând că ‘protejarea sănătăţii şi a apelor potabile are o prioritate absolută’.

Proiectul de lege pare să închidă calea fracturării gazelor de şist, pentru ca efectele acestei tehnologii asupra mediului înconjurător să poată fi analizate mai întâi. Urmează ca în anul 2021 să fie elaborat un raport cu privire la situaţia cunoştinţelor şi tehnologiile pentru ca legislatorul să se aplece din nou asupra legii.

Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.

În schimb industria germană, în frunte cu industria chimică, militează pentru a da o şansă gazelor de şist. Potrivit companiilor, Europa are şansa de a urma modelul SUA şi a reduce costurile energetice. ‘Avem nevoie de gazele de şist pentru a asigura 100% din aprovizionarea energetică a Germaniei timp de 10 ani, probabil chiar pentru o perioadă mai mare’, a declarat directorul grupului BASF, Kurt Bock.

În România, compania Chevron a început luna trecută activităţile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti, din judeţul Vaslui. Reprezentanţii companiei petroliere afirmă că Chevron va monitoriza calitatea apei înainte, în timpul şi după finalizarea operaţiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispoziţia autorităţilor din domeniu.

La finele lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara că în România nu vor fi exploatate gaze de şist în următorii cinci ani, adăugând însă că este important ca România să-şi asigure independenţa energetică din producţie internă şi cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...