Germanii fac risipă uriaşă de alimente

Milioane de tone de alimente ajung, anual, la gunoi. Camioanele încărcate cu mâncarea pe care germanii o risipesc în fiecare an ar forma un convoi de 4500 de kilometri; adică distanţa Berlin- Novosibirsk (Siberia).
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 16:02
Germanii fac risipă uriaşă de alimente

„Imaginaţi-vă că dacă ar fi un convoi cu ajutoare pentru oamenii nevoiaşi, am mai reduce sărăcia în lume”, a afirmat ministrul federal al agriculturii şi industriei alimentare, Ilse Aigner.

Nouă sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foamete. Conform unui studiu al Universităţii Stuttgart, realizat la cererea Ministerului federal al mediului, numai în Germania se aruncă la gunoi, în fiecare an, 11 milioane de tone de alimente.

„Un potenţial irosit”, susţine ministrul Aigner. „Cu toate că, pe plan internaţional, Republica Federală se numără printre ţările conştiente de deserviciul făcut omenirii prin risipa de alimente, ne aflăm abia la început de drum”, a mai declarat Ilse Aigner.

În urma realizării acestui studiu, germanii au pentru prima oară un rezultat sigur. Înainte, cantitatea de alimente aruncate la gunoi era doar estimată (între 6,5 şi 20 de milioane de tone anual). În plus, Germania intenţionează să respecte rezoluţia prin care UE îşi propune înjumătăţirea risipei de hrană până în 2020.

 

Peste 80 de kilograme de persoană

6,7 milioane de tone (61%) din alimentele aruncate la coşul de gunoi provin din gospodării particulare. Conform studiului, aproape jumătate dintre produse mai sunt în termen de garanţie, iar 18% ar mai putea fi parţial consumate.

La container ajung alimente bune la care consumatorii germani renunţă din cauza confuziei create în jurul termenului de valabilitate înscris pe ambalaj. Specialiştii avertizează că termenul menţionat pe produs se referă la data până la care producătorul garantează prospeţimea şi/sau calităţile alimentului. Un produs păstrat în condiţii adecvate, dar trecut de termenul de valabilitate, nu devine automat necomestibil.

Din acest motiv, Ministerul federal al agriculturii va pune la dispoziţia consumatorilor, încă de luna aceasta, o platformă online şi va demara o campanie de informare a populaţiei. „Nu te grăbi să arunci ce e de prisos” – explică ministrul Aigner, conceptul viitoarei campanii. De exemplu, din pastele făinoase fierte prea mult se poate prepara un nou fel de mâncare. „Eu aşa am învăţat de la bunicii şi de la părinţii mei”, explică politicianul care a copilărit în Bavaria. „Vă pot oferi chiar şi nişte reţete”, adaugă Aigner.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...