Germanii şi-au înmulţit plângerile faţă de comportamentul băncilor

Plângerile venite de la consumatori faţă de comportamentul băncilor şi al altor firme financiare din Germania au crescut cu 20% anul trecut, arată datele oficiale, într-un moment în care organismele de reglementare încearcă să consolideze încrederea în sectorul financiar, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 06 apr. 2023, 10:40
Germanii şi-au înmulţit plângerile faţă de comportamentul băncilor

BaFin, Autoritatea de reglementare în sectorul financiar din Germania, a primit anul trecut 15.000 de plângeri de la consumatorii din cea mai mare economie a Europei cu privire la comportamentul băncilor şi al altor furnizori de servicii financiare, în creştere faţă de 12.500 de plângeri în 2021, şi de asemenea al patrulea an consecutiv de creştere puternică. Printre nemulţumiri se numără perioadele lungi de procesare pentru închiderea de conturi, modificarea termenilor şi condiţiilor precum şi închiderea de sucursale bancare, potrivit oficialilor consultaţi de Reuters. Datele oficiale urmează să fie publicate într-un raport anual difuzat în luna mai.

„Nu se poate ca instituţiile financiare să aibă rezultate bune pentru că îşi tratează prost clienţii”, spune Chan-Jae Yoo, un oficial de la BaFin, într-un interviu pentru Reuters.

Deutsche Kreditwirtschaft, o organizaţie care face lobby pentru sectorul financiar german, spune că băncile germane sunt „extrem de stabile şi robuste” iar încrederea rămâne „ridicată şi neafectată” de recentele turbulenţe provocate de colapsul băncilor din SUA şi Elveţia.

Însă, un sondaj efectuat anul trecut de YouGov arată că încrederea în sectorul financiar german, o condiţie esenţială pentru stabilitatea financiară generală şi atragerea de capital pentru a susţine creşterea economică, este sub media globală şi în urma unor ţări precum Canada, Australia şi marile pieţe asiatice.

„Simplul fapt că din ce în ce mai mulţi consumatori ne caută şi ne solicită sfatul este o dovadă că nu au încredere în instituţiile financiare”, spune Niels Nauhauser, un avocat pentru drepturile consumatorilor în landul Baden-Wuerttemberg.

Un studiu din acest an al firmei de consultanţă EY arată că 25% dintre cei intervievaţi în Germania au încredere în firmele financiare, 31% nu au încredere iar 44% sunt indecişi.

Protejarea şi drepturile clienţilor instituţiilor financiare a ajuns în atenţia organismelor de reglementare şi tribunalelor germane după colapsul firmei de plăţi Wirecard. BaFin, care acum are o nouă conducere după ce vechea a fost considerată vinovată pentru că nu a identificat la timp frauda de la Wirecard, a demarat anul trecut o campanie împotriva perioadelor îndelungate de care firmele de brokeraj au nevoie pentru a procesa solicitările de transfer.

În plus, o hotărâre crucială a unui tribunal superior german din 2021 face mai greu pentru bănci să modifice termenii şi condiţiile, punând capăt unei practici care timp de mai multe decenii a permis băncilor să majoreze comisioanele fără consimţământul explicit al deţinătorilor de cont.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.