Germanii sunt pesimişti în privinţa economiei, dar încrezători în Angela Merkel

Peste jumătate dintre germani sunt pesimişti în privinţa economiei, dar sprijinul pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel rămâne puternic, în parte datorită poziţiei lor ferme cu privire la zona euro, relevă un sondaj de opinie, citat de Reuters.
Economica.net - mie, 01 aug. 2012, 20:58
Germanii sunt pesimişti în privinţa economiei, dar încrezători în Angela Merkel

Studiul realizat de institutul Forsa şi publicat de săptămânalul Stern mai arată că partenerii de coaliţie ai cancelarului Merkel, liberal-democraţii, care au apreciat că Grecia ar trebui să iasă din euro, întrunesc pragul de 5% din preferinţele de vot ale electoratului necesar intrării în legislativ.

Pe de altă parte, 47% dintre cei chestionaţi au afirmat că privesc cu pesimism perspectivele economice ale Germaniei şi doar 12% s-au arătat optimişti în acest sens, decalajul de 45% dintre cele două categorii fiind cel mai mare din octombrie 2008, când a început criza financiară globală.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a trecut relativ cu bine prin criza din zona euro până acum, exporturile sale pe pieţe din afara Europei au înflorit şi şomajul a scăzut la niveluri record, dar o serie de date recente indică o încetinire.

Totuşi, germanii continuă să-i considere pe conservatorii lui Merkel cei mai potriviţi pentru a conduce Germania în aceste vremuri de criză. Potrivit sondajului, Uniunea Creştin-Democrată se bucură de încrederea a 36% dintre alegători, cu 9% mai mult decât social-democraţii.

Angela Merkel a insistat ca ţările din zona euro scufundate în datorii să aplice măsuri dure de austeritate în schimbul ajutorului din fonduri europene, poziţie care a făcut-o foarte nepopulară în ţări cum este Grecia, aminteşte Reuters. De asemenea, şefa guvernului german a rezistat apelurilor venite de la Paris şi de la alţi parteneri europeni în favoarea euroobligaţiunilor, argumentând că acestea ar atenua presiunile de reformă asupra ţărilor îndatorate.

Potrivit noului sondaj, Verzii sunt susţinuţi de 12% dintre germani, iar liberal-democraţii din FDP de 5%, cu 1% mai mult decât la sondajul de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că ar putea intra parlament la alegerile federale ce urmează să aibă loc anul viitor. Popularitatea FDP a scăzut drastic după alegerile din 2009, când a obţinut 14,6% din voturi, cel mai bun rezultat al său.

În ultima vreme, FDP şi-a înăsprit poziţia în privinţa crizei din zona euro, iar liderul său, Philipp Roesler, a făcut apel la Grecia să abandoneze moneda unică europeană, aminteşte Reuters.

Cu toate acestea, pe baza actualelor proiecţii, Angela Merkel nu ar putea forma un nou guvern cu FDP şi ar fi nevoită cel mai probabil să creeze o ‘largă coaliţie’ cu social-democraţii, cum a fost între 2005 şi 2009.

În fine, conform sondajului realizat între 23 şi 27 iulie, 56 dintre germani sunt de părere că Grecia ar trebui să iasă din zona euro, iar 35% consideră că ar trebui să rămână.

 

Te-ar mai putea interesa și
Aeroportul Internațional Cluj a inaugurat o nouă platformă pentru staționarea avioanelor. Companiile vor putea crește astfel frecvența zborurilor și diversifica destinațiile
Aeroportul Internațional Cluj a inaugurat o nouă platformă pentru staționarea avioanelor. Companiile vor putea crește ...
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a inaugurat astăzi o nouă platformă pentru staționarea aeronavelor, informează......
Lagardère Travel Retail deschide primele sale magazine duty-paid în România în Aeroportul Otopeni
Lagardère Travel Retail deschide primele sale magazine duty-paid în România în Aeroportul Otopeni
Lagardère Travel Retail, lider global în domeniul comerțului dedicat călătorilor (travel retail), deschide pe 1 martie ...
Profitul net al Transgaz a scăzut cu 56%, în 2023
Profitul net al Transgaz a scăzut cu 56%, în 2023
Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a înregistrat în 2023 un profit brut de 198,679 milioane ...
Inflaţia în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Inflaţia în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Inflaţia în Germania a continuat să încetinească în luna februarie, când preţurile de consum au înregistrat o creştere ...