Germanii sunt pesimişti în privinţa economiei, dar încrezători în Angela Merkel

Peste jumătate dintre germani sunt pesimişti în privinţa economiei, dar sprijinul pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel rămâne puternic, în parte datorită poziţiei lor ferme cu privire la zona euro, relevă un sondaj de opinie, citat de Reuters.
Economica.net - mie, 01 aug. 2012, 20:58
Germanii sunt pesimişti în privinţa economiei, dar încrezători în Angela Merkel

Studiul realizat de institutul Forsa şi publicat de săptămânalul Stern mai arată că partenerii de coaliţie ai cancelarului Merkel, liberal-democraţii, care au apreciat că Grecia ar trebui să iasă din euro, întrunesc pragul de 5% din preferinţele de vot ale electoratului necesar intrării în legislativ.

Pe de altă parte, 47% dintre cei chestionaţi au afirmat că privesc cu pesimism perspectivele economice ale Germaniei şi doar 12% s-au arătat optimişti în acest sens, decalajul de 45% dintre cele două categorii fiind cel mai mare din octombrie 2008, când a început criza financiară globală.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a trecut relativ cu bine prin criza din zona euro până acum, exporturile sale pe pieţe din afara Europei au înflorit şi şomajul a scăzut la niveluri record, dar o serie de date recente indică o încetinire.

Totuşi, germanii continuă să-i considere pe conservatorii lui Merkel cei mai potriviţi pentru a conduce Germania în aceste vremuri de criză. Potrivit sondajului, Uniunea Creştin-Democrată se bucură de încrederea a 36% dintre alegători, cu 9% mai mult decât social-democraţii.

Angela Merkel a insistat ca ţările din zona euro scufundate în datorii să aplice măsuri dure de austeritate în schimbul ajutorului din fonduri europene, poziţie care a făcut-o foarte nepopulară în ţări cum este Grecia, aminteşte Reuters. De asemenea, şefa guvernului german a rezistat apelurilor venite de la Paris şi de la alţi parteneri europeni în favoarea euroobligaţiunilor, argumentând că acestea ar atenua presiunile de reformă asupra ţărilor îndatorate.

Potrivit noului sondaj, Verzii sunt susţinuţi de 12% dintre germani, iar liberal-democraţii din FDP de 5%, cu 1% mai mult decât la sondajul de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că ar putea intra parlament la alegerile federale ce urmează să aibă loc anul viitor. Popularitatea FDP a scăzut drastic după alegerile din 2009, când a obţinut 14,6% din voturi, cel mai bun rezultat al său.

În ultima vreme, FDP şi-a înăsprit poziţia în privinţa crizei din zona euro, iar liderul său, Philipp Roesler, a făcut apel la Grecia să abandoneze moneda unică europeană, aminteşte Reuters.

Cu toate acestea, pe baza actualelor proiecţii, Angela Merkel nu ar putea forma un nou guvern cu FDP şi ar fi nevoită cel mai probabil să creeze o ‘largă coaliţie’ cu social-democraţii, cum a fost între 2005 şi 2009.

În fine, conform sondajului realizat între 23 şi 27 iulie, 56 dintre germani sunt de părere că Grecia ar trebui să iasă din zona euro, iar 35% consideră că ar trebui să rămână.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...