1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Companii

Gerul aduce profit pentru Hidroelectrica: "Am vândut şi cu 800 de lei MWh"

Hidroelectrica a vândut pe piaţa de echilibrare circa 150 GWh de energie electrică de la începutul lunii ianuarie până acum. Preţurile de pe această piaţă, pe care Hidroelectrica este obligată să participe, sunt acum de peste două ori mai mari decât cele de acum un an.

17 ian, 2017 | | ECONOMICA.net

"În urma solicitărilor Transelectrica, am intrat în fiecare zi pe piaţa de echilibrare. Am vândut energie electrică la preţuri cuprinse între 250 şi 800 de lei pe MWh", a declarant pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Agliceru, director general al companiei. El a estimat că, de la începutul acestei luni, caracterizată de consumuri record de energie electrică, pe fondul temperaturilor scăzute, cantitatea totală de energie vândută de Hidroelectrica pentru a echilibra sistemul energetic a fost de circa 150 GWh.

"Pot să vă spun sigur că frigul nu a adus pierderi pentru Hidroelectrica", a declarat Agliceru, întrebat care ar fi profitul înregistrat de companie prin vânzarea de energie electrică pentru echilibrarea sistemului.

Pentru comparaţie, preţul mediu pe piaţa de echilibrare, unde Hidroelectrica este obligată de Transelectrica să participe, în caz de nevoie, a fost de circa 320 de lei MWh, în ianuarie 2016, conform datelor ANRE.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, dar, la ora redactării acestei ştiri, energia din surse hidro asigura doar 15 % din producţia naţională de energie (1.560 MW putere) sursele cu cele mai mare aport la producţia de electricitate fiind, în ordine, cărbunele, eolianul şi hidrocarburile, care, împreună, asigurau circa două treimi din producţia de energie electrică.

Potrivit explicaţiilor lui Agliceru, de vină pentru această situaţie ar fi în special debitul mic al Dunării (2.350 metri cubi/secundă, mai mare decât săptămâna trecută, dar la jumătate faţă de nivelul prognozat în toamnă pentru această perioadă, de circa 4.000 mc/s). Gradul de umplere al lacurilor de acumulare este, în momentul de faţă, de 42,7%, ceea ce ar însemna o rezervă de energie de aproape 1.600 GWh.

Deşi unele grupuri (cum este cel de pe Râul Mare) au fost oprite de la uzinarea apei, în urma înţelegerilor cu Apele Române, Agliceru spune că nivelul este satisfăcător şi sigur pentru ca Hidroelectrica să-şi poată onora contractele. "Am avut grijă să subcontractăm pentru ianuarie şi am intrat în iarnă cu un procent de 10% în plus al gradului de umplere al lacurilor", a spus directorul companiei.

Hidroelectrica a încheiat anul 2016 cu un profit net de aproximativ 1 miliard de lei(brut – 1,5 miliarde de lei), la afaceri de 3,2 miliarde lei, potrivit avocatului Remus Borza, fost administrator judiciar al firmei până în iunie 2016. Este cel mai bun rezultat din istoria companiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO