GfK: Încrederea consumatorilor din Germania creşte în martie

27 02. 2024
munchen germania

Indicele privind încrederea consumatorilor din Germania estimează evoluţia consumului privat în următoarea lună. Un indice peste zero indică o creştere anuală a consumului privat, în timp ce o valoare sub zero arată un declin comparativ cu perioada similară a anului precedent. Conform GfK, o modificare de un punct a indicelui corespunde unei modificări anuale de 0,1% a consumului privat, scrie Agerpres.

Institutul se aşteaptă ca în martie indicele privind încrederea consumatorilor să crească la minus 29 de puncte, de la minus 29,6 de puncte luna precedentă, în linie cu estimările analiştilor.

Aşteptările privind economia au crescut uşor în februarie, consumatorii nu întrevăd semne ale unei redresări semnificative a economiei germane. Acest indice a urcat cu 0,2 puncte, la minus 6,4 puncte.

În schimb, indicele referitor la aşteptările privind veniturile a urcat cu 15,2 puncte în februarie, la minus 4,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Disponibilitatea de a face cumpărături” este un indicator care reprezintă balanţa dintre răspunsurile pozitive şi cele negative la întrebarea: „Credeţi că acum e un moment potrivit pentru a cumpăra articole majore?”. Acest indice s-a situat la minus 15 puncte în februarie, faţă de un nivel de minus 14,8 puncte luna precedentă.

Separat, indicele publicat de Institutul Ifo privind aşteptările în domeniul exporturilor a urcat la minus 7 puncte în februarie, de la minus 8,5 puncte luna precedentă.

„Exporturile Germaniei beneficiază prea puţin de evoluţiile economiei mondiale”, a apreciat Klaus Wohlrabe, director în cadrul Ifo, adăugând că încă este foarte mult loc pentru îmbunătăţiri.

În timp ce industria alimentară şi producătorii de ceramică continuă să estimeze o majorare a exporturilor, aşteptările sectorului ingineriei mecanice sunt la cel mai redus nivel din iunie 2020. De asemenea, slăbiciunea exporturilor continuă să afecteze producătorii auto şi sectorul metalelor.

Pe ansamblul anului trecut, exporturile Germaniei au scăzut cu 1,4%, pe fondul încetinirii economiei mondiale, al inflaţiei ridicate, al majorării dobânzilor şi al crizelor internaţionale.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca Germania, cea mai mare economie europeană, să înregistreze o creştere de doar 0,2% anul acesta, de la un nivel de 1,3% previzionat anterior, întrucât cererea globală slabă, incertitudinile geopolitice şi inflaţia persistent ridicată au atenuat speranţele pentru o redresare solidă.

În 2025, Executivul previzionează un avans al PIB-ului de 1%, în timp ce inflaţia ar urma să se situeze la 2,8% în 2024 şi la 2% în 2025.