GFR a depus în mod legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru preluarea CFR Marfă

Grup Feroviar Român (GFR) a depus legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru a solicita aprobarea achiziției CFR Marfă, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 10:15
GFR a depus în mod legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru preluarea CFR Marfă

‘GFR a depus legal notificarea. A transmis și o serie de completări, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus săptămâna trecută — n.r.). Mai are o serie de precizări de transmis, în special referitoare la definirea piețelor’, a afirmat Chirițoiu.

Declarațiile șefului autorității naționale de concurență vin după ce, săptămâna trecută, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenței, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare.

Termenul până la care Consiliul Concurenței trebuie să dea un răspuns este de cinci luni de la primirea documentației complete.

Chirițoiu a precizat, la finele săptămânii trecute, la Sinaia, că nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenței.

‘Cotele de piață sunt mari și ne uităm la asta. Putem spune „da”, „nu” sau „da, condiționat”. Condițiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunțarea la anumite părți din aceste companii. Ne putem uita și la partea de contracte. Este mai puțin probabil să punem condiții pe partea de preț, dar ne vom uita și la asta. Nimic nu este exclus’, a explicat Chirițoiu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenței va fi negativ, Chirițoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacția va fi blocată.

Duminică, președintele Traian Băsescu a declarat că, din informațiile pe care le deține, GFR nu va avea banii necesari la termenul stabilit, pentru a duce la capăt preluarea CFR Marfă.

‘Pe 4 octombrie, GFR-ul (Grup Feroviar Român — n.r.), cel care a fost declarat câștigător al licitației, trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanție, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferența de încă 180 de milioane. Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte știu nu-i va avea. Și atunci se caută tot soiul de tertipuri cum a fost și acela cu întârzierea semnării contractului, că s-a plimbat hotărârea de guvern”, a susținut Traian Băsescu, într-o emisiune televizată.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri și servicii conexe transportului feroviar. GFR face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane și 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...