GFR a depus în mod legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru preluarea CFR Marfă

Grup Feroviar Român (GFR) a depus legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru a solicita aprobarea achiziției CFR Marfă, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 10:15
GFR a depus în mod legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru preluarea CFR Marfă

‘GFR a depus legal notificarea. A transmis și o serie de completări, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus săptămâna trecută — n.r.). Mai are o serie de precizări de transmis, în special referitoare la definirea piețelor’, a afirmat Chirițoiu.

Declarațiile șefului autorității naționale de concurență vin după ce, săptămâna trecută, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenței, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare.

Termenul până la care Consiliul Concurenței trebuie să dea un răspuns este de cinci luni de la primirea documentației complete.

Chirițoiu a precizat, la finele săptămânii trecute, la Sinaia, că nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenței.

‘Cotele de piață sunt mari și ne uităm la asta. Putem spune „da”, „nu” sau „da, condiționat”. Condițiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunțarea la anumite părți din aceste companii. Ne putem uita și la partea de contracte. Este mai puțin probabil să punem condiții pe partea de preț, dar ne vom uita și la asta. Nimic nu este exclus’, a explicat Chirițoiu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenței va fi negativ, Chirițoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacția va fi blocată.

Duminică, președintele Traian Băsescu a declarat că, din informațiile pe care le deține, GFR nu va avea banii necesari la termenul stabilit, pentru a duce la capăt preluarea CFR Marfă.

‘Pe 4 octombrie, GFR-ul (Grup Feroviar Român — n.r.), cel care a fost declarat câștigător al licitației, trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanție, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferența de încă 180 de milioane. Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte știu nu-i va avea. Și atunci se caută tot soiul de tertipuri cum a fost și acela cu întârzierea semnării contractului, că s-a plimbat hotărârea de guvern”, a susținut Traian Băsescu, într-o emisiune televizată.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri și servicii conexe transportului feroviar. GFR face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane și 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a cerut Germaniei să oprească sau să reducă drastic importurile de gaze rusești prin Nord Stream 1
Ucraina a cerut Germaniei să oprească sau să reducă drastic importurile de gaze rusești prin Nord Stream 1
Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece Moscova continuă să bombardeze Ucraina, transmite dpa, citată de......
Primele contracte de gaze încheiate la BRM cu livrare în anul 2023, după începutul războiului din Ucraina. Prețuri mari
Primele contracte de gaze încheiate la BRM cu livrare în anul 2023, după începutul războiului din Ucraina. Prețuri mari
Zilele trecute au avut loc primele tranzacții cu gaze cu livrare în anul calendaristic 2023 încheiate la Bursa Română ...
Pentagonul confirmă ca ia în calcul să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul confirmă ca ia în calcul să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul ...
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează ...
Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează ...