GFR cere acordul MT pentru publicarea contractului de privatizare CFR Marfă şi a scrisorii de garanţie bancară

Grup Feroviar Român /GFR/ solicită Ministerului Transporturilor /MT/ să-şi dea acordul pentru a face public contractul de privatizare al CFR Marfă şi scrisoarea de garanţie bancară, potrivit unui comunicat al Grampet Group, transmis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 14 mai 2014, 10:33
GFR cere acordul MT pentru publicarea contractului de privatizare CFR Marfă şi a scrisorii de garanţie bancară

‘Grup Feroviar Român, prin reprezentanţii săi legali, ca urmare a comunicatului de presă transmis de către Ministerul Transporturilor în data de 13.04.2014 a luat la cunoştinţă cu surprindere faptul că în data de 20.03.2014, la solicitarea DIICOT, Ministerul Transporturilor s-a adresat oficial către Raiffeisen Austria, prin intermediul Eximbank, cu cererea de executare a Scrisorii de garanţie bancară emisă de către această bancă în favoarea Grup Feroviar Român’, se notează în comunicat.

Potrivit sursei citate, GFR a reluat iniţiativa de anul trecut de a solicita în mod oficial Ministerului Transporturilor să-şi dea acceptul de a pune la dispoziţia presei conţinutul Scrisorii de garanţie Bancară şi al contractului de privatizare, ‘pentru a lămuri odată pentru totdeauna toate aceste informaţii greşite care apar în presă în legătură cu procesul de privatizare a CFR Marfă’.

GFR afirmă, în context, că dovada faptului că pentru nefinalizarea procedurii de privatizare nu este responsabilă compania o reprezintă faptul că pentru eliberarea sumei de 20,2 milioane de euro care au fost depuşi într-un cont escrow la dispoziţia Ministerului Transporturilor s-a semnat un document prin care se confirmă în mod oficial că GFR nu are nicio culpă.

‘În aceeaşi logică, scrisoarea de garanţie bancară trebuia restituită, întrucât GFR nu era culpabil de nefinalizarea privatizării, neexistând temeiuri de drept sau motive de fapt pentru sancţionarea financiară a societăţii. În niciun moment al privatizării în legătură cu garanţiile solicitate de către Vânzător, adică Ministerul Transporturilor, prin Comisia de Privatizare, nu a fost vorba de bani lichizi, care puteau să fie returnaţi unei persoane fizice sau juridice la simpla solicitare, ci s-au utilizat instrumente de garantare prevăzute de Codul civil român şi care funcţionează în raport de prevederile legale care le reglementează’, se menţionează în informarea Grampet Group.

Sursa citată arată, totodată, că executarea sumei de 10 milioane de euro din Scrisoarea de Garanţie Bancară se putea face doar în limita prevederilor legale şi cu respectarea strictă a condiţiilor de formă şi de fond în care a fost emisă.

‘GFR se consideră nedreptăţit şi prejudiciat de toate aceste informaţii greşite care apar în presă şi îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-şi apăra reputaţia şi pentru a-şi proteja şansele de a-şi desfăşura în continuare activitatea economică în cele mai bune condiţii, pe măsura expertizei şi a capacităţii sale tehnice şi economice’, notează Grampet Group.

Precizările GFR vin la o zi după ce Ministerul Transporturilor a anunţat, într-un comunicat remis AGERPRES, că Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie, în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse, informează, marţi, Ministerul Transporturilor (MT).

Anul trecut, Grampet a fost declarat câştigător al privatizării CFR Marfă, proces care a eşuat în toamnă, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de privatizare. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...