Directorul Petrom: Va fi un an al dialogului. Regimul fiscal trebuie să fie „win-win situation”

Regimul fiscal trebuie să avantajeze atât statul, cât şi OMV Petrom, iar 2013 va fi un "an al dialogului" cu autorităţile pe această temă, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 11:07
Directorul Petrom: Va fi un an al dialogului. Regimul fiscal trebuie să fie

„Va fi un an al dialogului cu autorităţile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie să fie win-win situation. (…) Ne dorim ca rezultatul să fie optim pentru ambele interese”, a spus Gheorghe.

Ea a adăugat că dacă texele sunt prea mari urmarea va fi scăderea investiţiilor.

În raportul de prezentare a rezultatelor de anul trecut, Petrom notează că nu se aşteaptă pentru anul în curs la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015.

„Este intenţia noastră nu doar de a creşte redevenţele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv dacă găsim o soluţie ca această creştere să se aplice mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare (al Petrom – n.r.), dar asta trebuie negociat. Trebuie să vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este soluţia începând cu 2014 şi cum facem pe de-o parte să încurajăm în continuare investiţiile în energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii, şi pe de altă parte să avem şi încasări bugetare pentru a susţine programele economice, sociale şi de investiţii”, a afirmat Ponta la finele lunii ianuarie.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Începând cu februarie 2013, Guvernul a introdus un pachet de măsuri fiscale care afectează producătorii de ţiţei şi gaze, impunând o taxă de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă, din care se deduc redevenţele aferente şi investiţiile din activitatea de explorare şi producţie, fără a depăţi 30% din veniturile adiţionale.

În plus, guvernul a introdus, tot din februarie, o taxă de 0,5% pe extracţia de ţiţei.

Ambele măsuri vor fi în vigoare până la sfârşitul anului 2014, când expiră regimul actual de taxare pentru ţiţei şi gaze.

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de 50 de bani să le fie ridicate de RetuRo, administratorul Sistemului de......
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...