Gheorghe Piperea: În momentul de faţă lucrăm la o nouă organigramă a RADET

În momentul de faţă se lucrează la o nouă organigramă a RADET, dar nu se pune problema unor disponibilizări, a anunţat, miercuri, reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu prilejul prezentării raportului la 20 de zile de la intrarea în insolvenţă a regiei.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 11:18
Gheorghe Piperea: În momentul de faţă lucrăm la o nouă organigramă a RADET

‘Lucrăm inclusiv la o nouă organigramă a societăţii, care să dea coerenţă fluxului decizional al regiei şi de asemenea lucrăm la modalităţi de a eficientiza încasările de facturi de la asociaţiile de locatari. Ca un efect imediat al deschiderii procedurii insolvenţei, toate popririle care erau efectuate de creditori, în principal ELCEN, pe creanţele de recuperat de la asociaţiile de locatari sunt ridicate. (…) De asemenea sunt ridicate popririle de pe conturile bancare, ceea ce înseamnă că în momentul de faţă aceste conturi sunt operate de administraţia regiei’, a precizat el.

Piperea a adăugat că în termen de 40 până la 70 de zile de la deschiderea procedurii insolvenţei urmează să fie realizat un nou raport, în cadrul căruia vor fi prezentate cauzele insolvenţei, eventualele persoane vinovate de situaţia apărută, dar şi modalităţile preconizate de administratorul judiciar pentru ca reorganizarea să fie confirmată de judecătorul sindic şi pusă în aplicare.

El a apreciat că cea mai pregnantă dintre cauzele insolvenţei constă în reglementări prost concepute, atât din punct de vedere al legislaţiei, cât şi al unor hotărâri de guvern şi ordine ale autorităţilor în domeniu. Piperea a adăugat că aceste acte normative au avut un caracter ‘prolix, greu de înţeles’, dar au dus şi la o ‘proastă concepţie a fluxului de numerar şi agent termic’.

‘Cauzele obişnuite sunt cele pe care le ştiţi şi de la Oltchim: management iresponsabil, care va fi tras la răspundere la momentul prevăzut de lege, conjuncturi economice nefavorabile, situaţie delicată din punctul de vedere al subvenţiilor de la Primărie care nu veneau întotdeauna la timp (…), plus caracterul foarte ostil al creditorului principal al regiei, mă refer la ELCEN, care a declanşat un adevărat complex de executări silite împotriva regiei, deşi avea acel cont escrow’, a spus el.

Primarul general, Gabriela Firea, a atras atenţia asupra faptului că în condiţiile în care conturile nu mai sunt poprite, în baza unui program de investiţii, ‘se vor realiza reparaţiile şi investiţiile necesare’ regiei.

Administratorul special al RADET, Sorin Chiriţă, a precizat că din cauza conturilor poprite, în anul 2016, din planul de 28 de lucrări propuse a fi executate cu terţi, nu a fost realizată nicio lucrare. De asemenea, din planul lucrări propuse a fi executate de către regie, s-a realizat doar 50%.

‘Regia nu a putut asigura fluxul de numerar pentru materiale, astfel că nu s-au putut realiza probe suficiente, dar am făcut probe sub presiune, pe reţeaua primară, cu resurse proprii. Am făcut investiţii fără implicaţii financiare majore, am verificat sistemul de termoficare în luna august şi pot să vă spun că în prezent se asigură alimentarea cu agent termic la nivelul întregului Bucureşti. (…) Declararea stării de insolvenţă a avut ca prim efect faptul că am deblocat relaţia cu furnizorii, iar acum deja ne-am alimentat cu materialele necesare şi avem posibilitatea să facem intervenţii rapide în caz de avarii’, a spus el.

Chiriţă şi-a exprimat convingerea că pe durata iernii nu vor exista avarii majore şi că în condiţii de iarnă normală va fi asigurată furnizarea agentului termic. El a menţionat că în acest moment mai există 83 de asociaţii de locatari care au solicitat să nu primească, deocamdată, agent termic.

Te-ar mai putea interesa și
ACAROM: Piața mașinilor second-hand a scăzut cu 16,4% în primele 9 luni din 2023
ACAROM: Piața mașinilor second-hand a scăzut cu 16,4% în primele 9 luni din 2023
În timp ce piața mașinilor noi din România pierde din ritmul de creștere, cea a mașinilor second-hand continuă să scadă. ...
Planurile Wizz Air pentru România: două noi avioane la București, o nouă rută și creșterea frecvențelor pe 21 de rute
Planurile Wizz Air pentru România: două noi avioane la București, o nouă rută și creșterea frecvențelor pe 21 de rute
Compania aeriană Wizz Air a anunțat planurile de extindere pe piața din România, acolo unde are deja o cotă de 54%.
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa continuă să scadă din cauza vremii neobişnuit de calde ...
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Compania Meta analizează un plan care i-ar putea face pe utilizatorii din Uniunea Europeană să plătească până la 13 ...