Gheorghiţă: 1.062 de centre de vaccinare anti-COVID sunt active. Se poate atinge un maxim de 115.000 de persoane imunizate pe zi

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că, în prezent, funcţionează 1.062 de centre de vaccinare, cu aproximativ 1.495 de fluxuri active, unde se poate atinge o capacitate de maximă de 115.000 de persoane pe zi, în condiţiile în care s-ar ocupa toate locurile disponibile.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 15:40
Gheorghiţă: 1.062 de centre de vaccinare anti-COVID sunt active. Se poate atinge un maxim de 115.000 de persoane imunizate pe zi

El a precizat că sunt 724 de centre Pfizer cu 1.041 de fluxuri, care pot asigura o capacitate maximă de vaccinare de circa 73.848 de persoane pe zi, 84 de centre Moderna, cu 95 de fluxuri active, care pot asigura imunizarea a 9.120 de persoane la capacitate maximă, şi 272 de centre AstraZeneca, cu 374 de fluxuri, unde se pot vaccina la capacitate maximă peste 31.980 de persoane, scrie Agerpres.

„De săptămâna următoare, vor mai fi suplimentate cu 61 de cabinete noi care vor primi vaccin de la Moderna. (…) În momentul de faţă, în centrele de vaccinare existente, avem o capacitate maximă de vaccinare de 115.000 de persoane pe zi, în condiţiile în care s-ar ocupa toate locurile disponibile”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în prezent, sunt programate pentru vaccinarea anti-COVID 1.225.356 de persoane, atât cu prima doză, cât şi cu cea de-a doua, cu toate cele trei tipuri de vaccin.

„În centrele Pfizer avem 662.726 de persoane programate, din care 307.000 de persoane sunt la doza 1. În centre Moderna, avem 160.300 de persoane, din care 33.590 sunt la doza 1, iar în centrele de vaccinare cu AstraZeneca avem 402.329 de persoane din care 9.955 de persoane sunt pentru doza 1”, a detaliat şeful CNCAV.

De la debutul campaniei de imunizare, până pe data de 12 aprilie, au fost vaccinate cu cel puţin o doză 2.326.484 de persoane, din care cu doza 1 890.754 şi 1.435.730 şi cu cea de-a doua.

Până pe 12 aprilie au fost raportate 12.238 de cazuri de reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că, la nivel naţional, până pe data de 12 aprilie, au fost raportate, în valoare absolută, 12.238 de cazuri de reacţii adverse, ceea ce înseamnă o rată de raportare de 3,3 la mia de doze administrate.

Conform şefului CNCAV, în săptămâna 5 – 11 aprilie, la nivel naţional au fost raportate 1.012 reacţii adverse, peste 96% fiind raportate la ANM, restul la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse a fost de 39 de ani, 63% din aceste persoane fiind de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor – nu au fost înregistrate în această perioadă reacţii severe, majoritatea, adică restul reacţiilor adverse, fiind clasificate ca nesevere. Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, oboseală, febră, frison – în procent de 71%, 43% au prezentat dureri de cap, cefalee, 38% – dureri musculare sau articulare, 18% – reacţii digestive. Nu au fost înregistrate în această săptămână cazuri de şoc anafilactic”, a informat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Peste 3.000 de medici de familie şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la campania de vaccinare

Un număr de 3.028 de medici de familie şi-au exprimat până în prezent disponibilitatea de a participa la campania de vaccinare, dintr-un total de circa 10.900 care se află în relaţie contractuală cu CNAS, a anunţat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„Vorbim de 3.028 de medici de familie care şi-au exprimat, în primă etapă, disponibilitatea de a participa la acest demers, din circa 10.900 de medici de familie care se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eu mă aştept ca acest număr să crească în perioada următoare, pe măsură ce lucrurile vor fi mai bine înţelese şi se va explica modalitatea în care se derulează acest tip de vaccinare”, a afirmat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Preşedintele CNCAV a informat că miercuri va avea loc o şedinţă cu reprezentanţii medicilor de familie privind vaccinarea anti-COVID, astfel încât campania de imunizare prin intermediul cabinetelor de medicină de familie să poată debuta pe data de 4 mai.

„Mâine va avea loc o şedinţă cu toţi reprezentanţii medicilor de familie de la nivel judeţean şi Direcţiile de sănătate publică, prin care ne dorim să lămurim întrebările pe tema acestui aspect legat de vaccinarea în cabinetele proprii şi pentru a fi în măsură să debutăm campania de vaccinare în data de 4 mai, aşa cum am anunţat”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a arătat că este greu de realizat o estimare a numărului de persoane care vor putea fi vaccinate în cabinetele medicilor de familie, menţionând că acest aspect depinde şi de disponibilitatea românilor de a se programa şi de a se prezenta la vaccinare.

„Pot să dau o valoare matematică, de cel puţin 30.000 de persoane pe zi, dar asta înseamnă să am zece persoane vaccinate. Or, aici, iarăşi ne vom confrunta cu un factor care ţine de decizia personală a fiecărei persoane de a se vaccina. Tocmai de aceea nu întotdeauna estimările noastre sunt validate în viaţa de zi cu zi, pentru că, pe lângă organizare, pe lângă disponibilitatea dozelor, mai există un factor esenţial – şi anume disponibilitatea persoanelor de a se programa şi a se prezenta la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, se lucrează la o campanie de informare a populaţiei cu privire la utilitatea vaccinurilor, în primul rând a românilor din mediul rural.

„Se lucrează la un astfel de demers de a intensifica partea de comunicare şi informare, în mod deosebit cu accent pe populaţia din mediul rural, unde există o reală nevoie de mai multă informare şi comunicare”, a adăugat preşedintele CNCAV.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...