1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Finanţe şi bănci

Gheţea, CEC Bank: Nu avem niciun proces pe clauze abuzive

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, spune că banca pe care o conduce nu are probleme cu clienţii în privinţa clauzelor abuzive din contractele de credit. Potrivit preşedintelui băncii de stat, nu au existat procese cu clienţii nici colective, nici individuale.

27 mai, 2013 | | ECONOMICA.net

„Banca noastră nu a avut niciun proces pe astfel de clauze, nici colectiv, nici individual. Nu avem asemenea experienţe neplăcute. În momentul în care am trecut de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni la CEC Bank, am reviziuit toate contractele. Am fost mult mai atenţi şi după episodul cu implementarea Directivei 48 în OUG 50. Considerăm că nu avem nimic în contracte care ar putea fi considerat abuziv", a răspuns preşedintele CEC Bank, întrebat dacă a avut de raportat la BNR un impact pe bilanţ în contextul modificării legii 193/2000.

De la 1 iulie ar trebui să intre în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele dintre consumatori şi profesionişti. Noile prevederi ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, dacă Tribunalul şi apoi Curtea de Apel constată existenţa acestora, la iniţiativa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau a unei asociaţii de profil.

Imaginea băncilor a fost afectată de un val de procese, individiduale sau de grup, în care a fost contestată justeţea unor clauze care se referă la calculul dobânzii sau a comisioanelor. Însă eliminarea unor costuri din toate contractele de credit ar lovi nu numai imaginea, ci şi bilanţurile insituţiilor de credit.

BNR a realizat un studiu de impact privind implementarea modificărilor la legea 193/2000, la cererea băncilor. Guvernul a hotărât să acorde un timp îndelungat realizării acestui studiu. Astfel, noile articole din legea 193/2000 ar fi trebuit să intre în vigoare la 15 februarie 2013, împreună cu restul noului Cod de procedură civilă, însă modificările au fost prorogate până la 1 iulie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO