1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

Români vs. bănci

Gheţea: Facem lobby la Guvern şi Parlament pentru modificarea legii clauzelor abuzive

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spune că bancherii fac lobby la Guvern, Parlament şi BNR în privinţa modificării legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Aceştia vor ca eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit să se facă doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru că băncile se tem de o eventulă greşeală a unei instanţe inferioare, care să afecteze tot sistemul.

31 mai, 2013 | | ECONOMICA.net

Bancherii vor ca doar ÎCCJ să aibă dreptul să hotărască definitiv dacă există clauze abuzive în contracte şi dacă acestea trebuie eliminate, aceştia temându-se de o eventuală greşeală a unei instanţe inferioare, unde au existat decizii contradictorii.

„Nimănui nu-i va conveni, nu-i va fi uşor dacă sistemul bancar va trece printr-un risc sistemic. Noi avem în România un sistem bancar solid, lucru reiterat de BNR şi ARB şi ar fi păcat ca dintr-o greşeală de interpretare a unor probleme să fie afectat sistemul şi întreaga economie", spune Gheţea, la o conferinţă organizată de Mediafax despre sistemul bancar, care admite că au existat unele clauze abuzive în contracte, dar că acestea ar fi trebuit să dispară odată cu implementarea OUG 50/2010.

De la 1 iulie, legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar trebui să primească două noi articole, care prevăd că o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract să fie eliminată din toate contractele similare care o conţin, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

Acesta spune că ARB face eforturi, prin activitatea de lobby, pentru a convinge autorităţile să modifice legea în interesul bancherior.

„Tot ce v-am spus acum sunt lucruri care au fost discutate atât în întâlnirile periodice pe care le avem cu Banca Naţională – chiar marţi am avut o astfel de întâlnire -, precum şi la întâlniri cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul bugetului (Liviu Voinea), preşedinţii comisiilor de finanţe-bănci, economică şi juridică din Parlament. Activitatea ARB este una de lobby, de promovare a punctului de vedere al industriei", adaugă preşedintele ARB.

Succesul activităţii ARB este vizibil din susţinerea arătată şi de organizaţiile internaţionale, iar Gheţea spune că punctele susţinute de ARB au fost reţinute, „chiar dacă nu întotdeauna cu bucurie", inclusiv la nivelul Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

ARB a reuşit să convingă Guvernul şi Parlamentul în 2010 să modifice OUG 50/2010 astfel încât să nu se aplice contractelor de credit în derulare.

Activitatea de lobby nu este reglementată în România.

ECONOMICA.NET scria în urmă cu două săptămâni despre întâlnirile dintre ARB şi BNR şi Guven pe tema legii 193/2000. Bancherii cereau la acel moment ca modificările ce ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie să fie amânate, după ce au mai fost amânate încă o dată pe 15 februarie.

Interesele consumatorilor nu sunt în acest moment reprezentate de nicio asociaţie de lobby sau de promovare la aceste întâlniri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO