Gheţea despre clauzele abuzive: O simplă decizie a unei instanţe poate să afecteze sistemul bancar

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a reiterat faptul că problema clauzelor abuzive ar trebui tranşată doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru că băncile se tem de o eventulă greşeală a unei instanţe inferioare, care să afecteze tot sistemul.
Mihai Banita - vin, 31 mai 2013, 08:48
Gheţea despre clauzele abuzive: O simplă decizie a unei instanţe poate să afecteze sistemul bancar

„O simplă decizie a unei instanţe poate să afecteze sistemul”, spune Radu Gheţea. „Avem destule exemple în care la prima instanţă se dă un verdict, la a doua se dă alt verdict şi la Înalta Curte se dau alte decizii. De asta nu vor beneficia numai băncile, ci şi clienţii”, a adăugat preşedintele CEC Bank, după ce a reiterat că procesele pe clauze abuzive, în înţelesul celor doi noi articole care ar trebui să completeze legea 193/2000 de la 1 iulie, ar trebui să ajungă până la ÎCCJ, şi nu doar până la Curtea de Apel.

Gheţea spune că bancherii se tem de erorile instanţelor inferioare, erori ce ar putea să provoace un risc sistemic, într-un sistem bancar altminteri solid, deşi admite că există unele clauze abuzive în contractele de credit. BNR chiar a realizat un studiu cu informaţiile privind posibilele clauze abuzive ale fiecărei bănci în parte şi impactul asupra bilanţului în cazul în care ar fi nevoite să le elimine.

„Nimănui nu-i va conveni, nu-i va fi uşor dacă sistemul bancar va trece printr-un risc sistemic. Noi avem în România un sistem bancar solid, lucru reiterat de BNR şi ARB şi ar fi păcat ca dintr-o greşeală de interpretare a unor probleme să fie afectat sistemul şi întreaga economie.

(…) Au şi fost unele clauze abuzive, în opinia mea ar fi trebuit eliminate din contracte încă din octombrie 2010 – dacă mai sunt acum în contracte. În primul rând banca ar trebui să le elimine şi mai apoi o instanţă superioară”, a declarat şeful asociaţiei bancherilor, la o conferinţă pe teme de banking organizată de Mediafax.

Gheţea face referire la episodul OUG 50/2010, când băncile au fost obligate pentru o vreme să calculeze transparent dobânzile la credite şi să perceapă doar o serie de comisioane. Calculele făcute de bănci la acel moment au mutat presuiunea variaţiei ratelor de dobândă tot pe clienţi: acestea au extras cotaţia Euribor din dobânda totală şi au format o nouă marjă fixă în contracte, în condiţiile în care Euribor de la acel moment era mult mai scăzut decât cel din perioada 2006-2008 când au fost acordate cele mai multe credite.

„Tot ce v-am spus acum sunt lucruri care au fost discutate atât în întâlnirile periodice pe care le avem cu Banca Naţională, precum şi la întâlniri cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul bugetului (Liviu Voinea), preşedinţii comisiilor de finanţe-bănci, economică şi juridică din Parlament. Activitatea ARB este una de lobby, de promovare a punctului de vedere al industriei”, adaugă preşedintele ARB.

Aceste puncte au fost reţinute, spune Gheţea, „chiar dacă nu întotdeauna cu bucurie”, inclusiv la nivelul Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

De la 1 iulie, legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar trebui să primească două noi articole, care prevăd că o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract să fie eliminată din toate contractele similare care o conţin, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...