Ghinea: Acest Guvern s-a angajat să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă

"Acest Guvern s-a angajat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă, bazată pe date statistice de creştere a pensiilor, adică să ştie fiecare pensionar când va creşte pensia şi nu să o aştepte de la mila Executivului, dar şi să recalculeze toate pensiile", a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
AGERPRES - joi, 03 iun. 2021, 08:59
Ghinea: Acest Guvern s-a angajat să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă

„Recomandarea de ţară este foarte clară: avem un sistem de pensii care nu este echilibrat şi care nu este nici fair. Adică, pe lângă faptul că consumă mai mulţi bani decât avem acolo, este şi foarte mare nedreptate în sistem între pensionari. Trebuie pur şi simplu să venim cu o reformă şi v-aş da două cifre: anul trecut au fost 16 miliarde de lei transferaţi de la bugetul de stat către sistemul de pensii. Anul acesta este chiar mai mult cu un miliard. Pur şi simplu dezechilibrele care sunt aduse în sistem şi de probleme demografice pe termen lung, dar şi de decizii luate din burtă de politicieni peste noapte, de dragul unor avantaje electorale, fac să avem acest dezechilibru. Şi eu cred că e timpul să spunem românilor, să spunem părinţilor noştri că nu putem continua aşa. Nu trebuie să luăm nici decizii bruşte, trebuie să fim foarte realişti în ceea ce se poate face, dar nici nu putem să ignorăm problema. Acest Guvern s-a angajat în PNRR să aibă o nouă Lege a pensiilor, care să aibă o formulă predictibilă, fixă, bazată pe date statistice de creştere a pensiilor, adică să ştie fiecare pensionar când va creşte pensia, nu să o aştepte de la mila Guvernului, să favorizăm pensiile mici atunci când aplicăm formule de creştere”, a spus Ghinea.

Potrivit acestuia, recalcularea pensiilor este necesară, în condiţiile în care sunt pe rol 20.000 de procese în care pensionarii au dat statul în judecată şi au început să şi câştige, scrie Agerpres.

„Trebuie să recalculăm toate pensiile – şi aici vine o necesitate indusă de situaţia de facto: sunt 20.000 de procese pe rol în care pensionarii au chemat în instanţă statul român şi cei mai mulţi dintre ei au început să câştige şi, dacă nu rezolvăm problema asta, se va mări numărul de procese şi oamenii spun: ‘De ce să am eu pensie mai mică decât altcineva care a muncit la fel ca mine, în acelaşi domeniu, acelaşi număr de ani, doar pentru că a ieşit în alt an la pensie?”, a explicat el.

Ministrul Fondurilor Europene a reiterat că este prevăzută posibilitatea amânării ieşirii la pensie la împlinirea vârstei legale doar dacă vrea respectiva persoană.

„În ceea ce priveşte chestiunea mult disputată cu speranţa de viaţă, se clarifică aici: vorbim de o posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai multă vreme şi vă reamintesc că au mai fost experimente de genul acesta şi foarte mulţi români au optat să-şi prelungească rămânerea la muncă, deci ieşirea la pensie. Deci, pur şi simplu, vom generaliza această posibilitate de prelungire a rămânerii la muncă, nu este vorba de o decizie obligatorie”, a susţinut acesta.

Întrebat dacă se va elimina din noua lege stagiul complet de cotizare diferit, Cristian Ghinea a răspuns: ” În acest moment, stagiul complet în România este de 35 de ani. Comisia Europeană a atras atenţia în mai multe rapoarte, pe bună dreptate, că intrarea în vigoare a acelui stagiu de 25 de ani (introdus de PSD – n. r.) aruncă imediat în aer sistemul de pensii şi nu ai cum să o contrazici. Aia a fost o schimbare din burtă făcută de PSD, fără niciun fel de logică economică. Ce facem noi este să nu mai avem un stagiu fix, ci să-l legăm de anumiţi indicatori economici, dar formula exactă va fi decisă atunci când vom lucra la lege”.

„Sunt nişte marje în care ne mişcăm, dar ideea că noi am putea să permitem intrarea în vigoare a acestui stagiu de 25 de ani – în practică foarte mulţi oameni vor ieşi brusc la pensie pentru că au făcut 25 de ani – impactul va fi devastator pe bugetul de pensii. Nu ne-am angajat decât la faptul că nu va intra în vigoare această trecere bruscă la 25 de ani”, a adăugat şeful de la Fonduri Europene.

În privinţa pensionării anticipate, Ghinea a precizat că nu va fi eliminată această posibilitate, însă va fi mai greu accesibilă.

„Va fi modificată procedura. Procedura va presupune să ai stagiul complet plus 8 ani şi atunci poţi să ieşi anticipat. Ideea ar fi să faci mai greu accesibilă această opţiune de a ieşi anticipat la pensie, fără a o elimina complet”, a afirmat oficialul.

Referitor la acel stagiu complet, Ghinea a dat asigurări că nu va fi de 25 de ani, aşa cum a propus PSD, ci urmează să fie stabilit pe baza unei formule statistice.

„Sunt mai multe elemente în viitoarea Lege a pensiilor care urmează să fie clarificate. Este şi sistemul de indexare, inclusiv acest punct. Stagiul maxim va fi legat de o formulă statistică care urmează să fie decisă. Este un contract de consultanţă pe care Ministerul Muncii o să-l ia, tocmai pentru ca să participe la elaborarea acestei legi cu experţi internaţionali. Deci, noi am stabilit nişte jaloane, dacă vreţi, şi urmează ca aceste detalii importante să fie stabilite de Ministerul Muncii în procesul de elaborare a legii. Nu putem prin PNRR să legiferăm. Ce putem aici, este să ne angajăm la un calendar şi la nişte marje de decizii”, a spus acesta.

Întrebat despre creşterea vârstei de pensionare, Cristian Ghinea a spus că „este cel mai bine să vedem cum decidem politic”.

Ministrul Fondurilor Europene a fost întrebat şi cum explică faptul că în anexa la PNRR reforma pensiilor va costa undeva la 100 de milioane de euro, dintre care 34 de milioane de euro sunt alocate pentru dulapuri, scaune, computere, imprimante multifuncţionale, birouri.

„Am spus că reforma pensiilor înseamnă recalcularea tuturor pensiilor, vorbim de 5 milioane de dosare, dintre care doar – dacă nu mă înşeală memoria – un milion sunt digitalizate, iar restul pe hârtie. Asta înseamnă că vor fi angajaţi oameni pe bază temporară care vor munci la luat toate aceste dosare de pe hârtie şi băgate într-un sistem digital. Cea mai mare parte din aceşti 100 de milioane merg pe acest tip de investiţii. Pe lângă asta, situaţia Caselor de Pensii, care au arhive învechite, care nu au sisteme informatice, va fi îmbunătăţită prin această linie. Deci, practic, din aceşti 100 de milioane o mică parte va merge pentru acea consultanţă, restul pentru dotarea Caselor de Pensii şi angajarea de personal temporar pentru a face recalcularea pensiilor”, a susţinut el.

Te-ar mai putea interesa și
Nagy-Bege, ANRE: Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă
Nagy-Bege, ANRE: Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă
Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă......
Rusia, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream: Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat
Rusia, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream: Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat
Kremlinul a declarat joi că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele ...
Daea: Nu sunt elemente obiective care se determine scumpirea caşcavalului la 100 de lei/kilogram
Daea: Nu sunt elemente obiective care se determine scumpirea caşcavalului la 100 de lei/kilogram
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a ...
Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanţa a fost confirmat de către instanţă
Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanţa a fost confirmat de către instanţă
Planul de reorganizare pentru societatea Electrocentrale Constanţa, aflată în insolvenţă, a fost confirmat de către ...