Ghizdeanu, CNP: Nu am finalizat noile proiecţii de PIB pe baza cărora se face bugetul

Comisia Naţională de Prognoză nu a finalizat noile prognoze de PIB pentru anii 2012 şi 2013, care vor sta la baza bugetului pentru acest an, după ce ce INS a anunţat un PIB pe 2011 revizuit în scădere cu 21 de miliarde lei faţă de ciferele publicate anterior, afirmă peşedintele CNP, Ion Ghizdeanu.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 13:35
Ghizdeanu, CNP: Nu am finalizat noile proiecţii de PIB pe baza cărora se face bugetul

„Nu am finalizat datele. Sunt mai multe cifre în discuţie. Probabil vom avea un rezultat săptămâna viitoare”, a declarat Ghizdeanu pentru MEDIAFAX.

El a confirmat însă că după datele finale anunţate de INS, care indică un PIB pe 2011 mai mic cu 21 de miliarde lei, vor exista modificări sensibile şi în PIB-ul calculat pentru 2012 şi 2013.

Potrivit calculelor MEDIAFAX, revizuirea PIB pentru 2011 la 557 miliarde lei va duce la o scădere a PIB prognozat pentru 2012 de la 608,5 miliarde lei la circa 587 miliarde lei, în condiţiile în care se păstrează estimarea de creştere economică a CNP de 0,7% şi deflatorul de 4,5.

Tot în condiiţiile menţinerii estimărilor de creştere şi deflator publicate recent de CNP, se va modifica şi PIB-ul pe 2013, care ar urma să scadă de la 648 miliarde lei la 625 miliarde lei.

Cel mai probabil, însă, cifrele vor fi mai mari faţă de cele rezultate din aplicarea indicatorilor luaţi în calcul până acum de CNP, fiind anticipată o creştere a deflatorului, cel puţin pentru 2012, având în vedere că şi rata inflaţiei a avut o evoluţie peste cea estimată.

Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri dimineaţă că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru „greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

El s-a referit, în şedinţa de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, arătând însă că şi Comisia Naţională de Prognoză a greşit.

Datele finale pentru PIB indică o cifră de 557 miliarde de lei, faţă de 578 miliarde estimat anterior.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul la bugetul pentru 2011 şi anunţată de Comisia Naţională de Prognoză. De remarcat însă că datele finale nunţate de INS sunt cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimistă prognoză a CNP din 2011.

Ca urmare a datelor anunţate în primăvara anului trecut, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuită în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

De remarcat că pentru 2012, guvernul a avut negociată o ţintă de deficit în termeni cash de 14,5 miliarde lei, inclusiv PNDI. Acesta reprezenta 2,4% din PIB-ul estimat anterior, de 608 miliarde lei.

Pentru anul viitor, Guvernul a discutat cu FMI despre un deficit de 1,8% din PIB, dar în negocierile care vor începe la mijlocul lunii ianuarie se va solicita un nivel de cel puţin 2% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...