Ghizdeanu, CNP: Nu am finalizat noile proiecţii de PIB pe baza cărora se face bugetul

Comisia Naţională de Prognoză nu a finalizat noile prognoze de PIB pentru anii 2012 şi 2013, care vor sta la baza bugetului pentru acest an, după ce ce INS a anunţat un PIB pe 2011 revizuit în scădere cu 21 de miliarde lei faţă de ciferele publicate anterior, afirmă peşedintele CNP, Ion Ghizdeanu.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 13:35
Ghizdeanu, CNP: Nu am finalizat noile proiecţii de PIB pe baza cărora se face bugetul

„Nu am finalizat datele. Sunt mai multe cifre în discuţie. Probabil vom avea un rezultat săptămâna viitoare”, a declarat Ghizdeanu pentru MEDIAFAX.

El a confirmat însă că după datele finale anunţate de INS, care indică un PIB pe 2011 mai mic cu 21 de miliarde lei, vor exista modificări sensibile şi în PIB-ul calculat pentru 2012 şi 2013.

Potrivit calculelor MEDIAFAX, revizuirea PIB pentru 2011 la 557 miliarde lei va duce la o scădere a PIB prognozat pentru 2012 de la 608,5 miliarde lei la circa 587 miliarde lei, în condiţiile în care se păstrează estimarea de creştere economică a CNP de 0,7% şi deflatorul de 4,5.

Tot în condiiţiile menţinerii estimărilor de creştere şi deflator publicate recent de CNP, se va modifica şi PIB-ul pe 2013, care ar urma să scadă de la 648 miliarde lei la 625 miliarde lei.

Cel mai probabil, însă, cifrele vor fi mai mari faţă de cele rezultate din aplicarea indicatorilor luaţi în calcul până acum de CNP, fiind anticipată o creştere a deflatorului, cel puţin pentru 2012, având în vedere că şi rata inflaţiei a avut o evoluţie peste cea estimată.

Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri dimineaţă că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru „greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

El s-a referit, în şedinţa de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, arătând însă că şi Comisia Naţională de Prognoză a greşit.

Datele finale pentru PIB indică o cifră de 557 miliarde de lei, faţă de 578 miliarde estimat anterior.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul la bugetul pentru 2011 şi anunţată de Comisia Naţională de Prognoză. De remarcat însă că datele finale nunţate de INS sunt cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimistă prognoză a CNP din 2011.

Ca urmare a datelor anunţate în primăvara anului trecut, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuită în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

De remarcat că pentru 2012, guvernul a avut negociată o ţintă de deficit în termeni cash de 14,5 miliarde lei, inclusiv PNDI. Acesta reprezenta 2,4% din PIB-ul estimat anterior, de 608 miliarde lei.

Pentru anul viitor, Guvernul a discutat cu FMI despre un deficit de 1,8% din PIB, dar în negocierile care vor începe la mijlocul lunii ianuarie se va solicita un nivel de cel puţin 2% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...