Gheorghe Bosânceanu: „Mai toate societăţile care au activitatea bazată pe energie şi gaze se gândesc dacă merg mai departe sau iau o pauză”

„Creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale te pune să îţi faci nişte socoteli: raporturile cost venituri te fac să te întrebi dacăînchizi porţilepemoment şi aştepţi vremurimai bune. Şi socoteala aceasta o au toate societăţile care au ca materie primă energia”, spune Gheorghe Bosânceanu, proprietarul Şantierului Naval Constanţa.
Gabriela Ţinteanu - mie, 10 nov. 2021, 22:09
Gheorghe Bosânceanu:

Pentru cei care au bugete multi anuale, unde veniturile şi cheltuielile şi echilibrul dintre ele, evoluţia preţurilor la oţel, gaze,energie şi combustibili este foarte importantă, arată omul de afaceri.

„În condiţiile în care evoluţia lor este impredictibilă şi doar în sus îţi faci nişte socoteli. În cazul nostru preţurile la mentenanţa şi construcţia de nave sunt date de piaţă. Aşa că ştii veniturile, dar când îţi cresc peste noapte cheltuielile cu achiziţionarea tabeli, cu preţul energiei consumate pentru construcţia unei nave începi să îţi faci nişte socoteli. Şi te întrebi dacă nu emai bine să închizi porţile şi să aştepţi vremuri mai bune. Şi socotelile acestea şile fac toate firmele care sunt dependente de costurile la energie”, a arătat Bosânceanu.

Santierul naval la care omul de afaceri este acţionar majoritar are comenzi pentru construcţia a patru nave. Contractele sunt pe doi trei ani, dar navele trebuie pusepe apă, indiferent de evoluţia costurilorla petrol, gaze, energie.

Potrivit Raportului anual pe 2020 aflat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, „Activitatea societăţii în anul 2020 a demarat în contextul declanşării epidemiei de SARS-COV2 la nivel global, care a afectat în mod direct piaţa transporturilor navale. Acest lucru a condus ca piaţa construcţiilor de nave să scadă în 2020 cu mai mult de 40% faţă de nivelul anului anterior şi
activitatea de reparatii s-a contactat la minimul de lucrări şi modernizari”.

„După un start mai lent al activităţii de reparaţii în primele trei luni ale anului cauzat de veniturile scăzute înregistrate de armatori şi de pandemia COVID-19, odată cu creşterea numărului de persoane vaccinate şi reluarea activităţilor economice, şi activitatea de reparaţii a intrat pe un trend ascendent, astfel că numărul de nave reparate în trimestrul II, cât şi numărul de nave contractate pentru trimestrele III şi IV a crescut semnificativ, creând premizele realizării bugetului de venituri din activitatea de reparaţii pentru anul 2021”, arată Raportul SNC pe primul semestru din 2021 depus la BVB.

Capitalizarea de piaţă a Şantierului Naval Constanţa este de 153.394.581 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, în creştere cu 2,4% faţă de 2022, chiar dacă inflaţia continuă să......
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise ...
Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum ...