Cine sunt angajaţii TVR care vor fi daţi afară. Vezi aici lista concedierilor

Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Vişan, Cezar Ion şi Horia Romanescu se numără printre angajaţii TVR care vor fi concediaţi de la 1 februarie, după cum au declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, surse din Televiziunea Română.
Economica.net - mar, 29 ian. 2013, 06:35
Cine sunt angajaţii TVR care vor fi daţi afară. Vezi aici lista concedierilor

O listă cu salariaţii TVR care urmează să fie preavizaţi în vederea concedierii colective a fost publicată, luni seară, pe pagina de intranet a TVR.

Lista cuprinde 627 de nume, între care se regăsesc Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Vişan, Irninis Miricioiu Rădulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin şi Tudor Călin Zarojanu.

Situaţiile unora dintre persoanele care se află pe această listă sunt însă diferite. Astfel, unii dintre angajaţi au participat doar la unele dintre cele trei etape de evaluare (depunerea unui memoriu de activitate, susţinerea unui test grilă şi a unui interviu), după cum au declarat surse pentru agenţia MEDIAFAX.

În această situaţie se află Elise Stan, care, pe 11 decembrie 2012 – când pe pagina de intranet a TVR au fost publicate rezultatele finale ale selecţiei de personal -, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că nu s-a prezentat la toate cele trei etape de evaluare impuse în cadrul procesului de selecţie a angajaţilor din TVR.

Vezi aici LISTA ANGAJAŢILOR CONCEDIAŢI

„Eu am depus doar memoriul de activitate. Nu m-am prezentat la testul grilă şi la interviu. Am discutat cu sindicatele (din TVR, n.r.) şi a fost luată decizia ca persoanele care au mai puţin de un an până la pensie să nu se prezinte la acest concurs. Totuşi, am prezentat un memoriu de activitate”, a declarat atunci Elise Stan. Ea a precizat că va ieşi la pensie pe 1 martie 2013. „Este bine că au gândit aşa, pentru că, în caz contrar, aş fi ocupat locul unui tânăr până pe 1 martie, mai ales că nu cred că mi s-ar fi prelungit contractul după această dată, în situaţia de colaps financiar în care se află Televiziunea Română”, a mai spus Elise Stan.

Pe de altă parte, alţi angajaţi ai TVR, care se regăsesc pe lista persoanelor ce vor fi concediate de la 1 februarie, au considerat din start că procedurile nu au fost respectate şi au preferat să nu se prezinte la selecţia de personal. Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că în această situaţie s-ar afla Cezar Ion.

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat, pe 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale a instituţiei, care va deveni operaţională de la 1 februarie şi care va conţine 2.450 de locuri de muncă. Atunci, CA a aprobat şi suplimentarea organigramei TVR cu 55 de cazuri sociale (incluse în cele 2.450). Hotărârea de suplimentare a numărului angajaţilor SRTv a fost adoptată cu 8 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”, potrivit unui comunicat al TVR de la momentul respectiv.

Atunci, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale se regăseşte şi cel ocupat de Corina Dănilă, care în noua organigramă va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. În urma procesului de evaluare, Corina Dănilă obţinuse 57,20 de puncte, faţă de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Pe de altă parte, în comunicat, TVR preciza: „Concedierea colectivă în urma selecţiei personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate”. „În privinţa angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, SRTv îşi va respecta obligaţiile de angajator, conform legii, în astfel de situaţii”, se mai spunea în comunicat.

În comunicat se mai spunea că procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La selecţie au participat toţi salariaţii SRTv, notificaţi în acest sens, cu excepţia situaţiilor prevăzute de legislaţia incidentă în materia concedierii colective.

La procesul de selecţie au participat 2.562 de salariaţi, din cei 2.784 de angajaţi notificaţi, adică un procent de 92%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Selecţia angajaţilor a presupus trei etape – depunerea unui memoriu de activitate, susţinerea unui test grilă şi a unui interviu -, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Referitor la noua organigramă a Televiziunii Române, Ada Meseşan, membru al CA al TVR, a declarat, pe 23 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că, „din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare”.

„Şi procesul în sine de evaluare a angajaţilor TVR a fost viciat, de la început până la sfârşit. Proba cea mai clară: au fost depuse 695 de contestaţii dintre care au fost aprobate – deci s-a recunoscut că s-a greşit în evaluarea angajaţilor – un număr de 350 de contestaţii. Deşi am propus şi în şedinţa de astăzi (23 ianuarie, n.r.) o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea USL din CA, fără a fi supusă la vot”, a spus Ada Meseşan.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că, în prezent, TVR are un număr total de 3.150 de angajaţi, dintre care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450, în timp ce 635 de persoane vor fi concediate. Totodată, 65 de persoane (până la cifra de 3.150) rezultă din numărul angajaţilor ale căror contracte de muncă sunt suspendate într-o formă sau alta şi astfel, în prezent, nu reprezintă costuri pentru TVR, a explicat Săftoiu.

„Este vorba despre despărţirea de un grup, de o comunitate, care de la an la an s-a mărit în Televiziunea Română, din cauza unui management defectuos. Acesta a fost rolul corectiv al restructurării dureroase şi dificile, dar absolut necesare şi obligatorii”, a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de circa 130.000.000 de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65.000.000 de euro. Astfel, din luna februarie, TVR trebuie să plătească în fiecare lună la bugetul de stat în jur de 1.000.000 de euro, pentru a-şi achita datoriile.

De asemenea, în urma concedierilor colective, TVR trebuie să plătească salarii compensatorii care au fost bugetate la 16.500.000 de lei (aproximativ 4.000.000 de euro).

„Proiecţia financiară pe care am previzionat-o pentru 2013 include şi sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii”, a explicat Claudiu Săftoiu, precizând că, în urma concedierilor colective, presiunea financiară asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

De asemenea, Săftoiu a spus în interviu că persoanele care pleacă sunt „oamenii care au obţinut rezultate mici în urma evaluărilor”. „În situaţia în care am avut un număr de 695 de contestaţii, trebuie spus că, dintre acestea, 76 au influenţat numărul celor care pleacă sau al celor care rămân (…) după suprapunerea rezultatului final al selecţiei peste numărul de locuri de muncă defalcat pe domenii şi specialităţi, doar pentru un număr de 76 de contestatari trebuia găsit loc, fără a creşte numărul concediabililor”, a explicat Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus în interviu că, de la 1 martie, TVR va intra într-un proces „de renaştere”.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...