Gicu Gânscă şi celelalte persoane din dosarul manipulării pieţei de capital, achitaţi definitiv

Omul de afaceri clujean Gicu Gânscă şi celelalte patru persoane judecate în dosarul de manipulare a pieţei de capital, respectiv Rareş Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş, au fost achitaţi definitiv, miercuri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 17:02
Gicu Gânscă şi celelalte persoane din dosarul manipulării pieţei de capital, achitaţi definitiv

„În baza art. 11 alin.2 lit.a raportat la art.10 lit.d Cod procedură penală achită pe inculpaţii Nilaş Rareş Doralin, Oprean (Fostă Şchiopu) Ana Maria, Dascăl Sergiu Dan şi Baboş Ionuţ Horea pentru săvârşirea infracţiunilor de art. 279 alin.1 combinat cu art.248 raportat la art. 244 alin.5 lit.a din Legea nr. 297/2004, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gânscă Gicu Agenor, precum şi celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu sunt potrivnice prezentei decizii. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, împotriva aceleiaşi sentinţe”, se arată în decizia instanţei supreme.

În 27 iunie 2012, Gicu Gânscă şi celelalte persoane judecate în acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Cluj, sentinţa fiind atacată cu recurs.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat atunci că instanţa a dispus achitarea din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii.

Astfel, Gânscă a fost achitat pentru manipularea pieţei de capital, iar celelalte persoane din dosar, pentru manipularea pieţei de capital şi fals informatic.

Gicu Agenor Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte trei persoane au fost trimişi în judecată în ianuarie 2011, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru manipularea pieţei de capital.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl (director operaţiuni la SSIF BT Securities SA) şi Horea Ionuţ Boboş (economist la Target Capital Cluj) au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă. Ulterior, după începerea procesului dosarul avocatului a fost disjuns.

Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, a fost acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, acţiuni la firma ACI Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.

„Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentate întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, în formă continuată”, s-a arătat în rechizitoriu.

Procurorii susţineau că Gânscă a încheiat în 2007, cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri, iar manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment.

Afacerea a fost făcută înainte de data tranzacţionării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor, mai spun anchetatorii.

„Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capital deoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, de cerere şi ofertă, iar Bursa de Valori Bucureşti nu recunoaşte aceste tipuri de tranzacţii”, se mai menţiona în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru manipularea pieţei de capital.

Conform Topului Forbes 500 miliardari români, ediţia 2010, Gânscă are o avere de 15-16 milioane de euro, din construcţii şi imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
BERD finanțează israelienii care dețin mall-urile AFI să facă un parc eolian în România. Proiectul a stârnit nemulțumirea industriei eoliene europene
BERD finanțează israelienii care dețin mall-urile AFI să facă un parc eolian în România. Proiectul a stârnit nemulțumirea ...
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de peste 46 de milioane de euro, parte a unui pachet de finanțare de 93 de milioane de euro, pentru construirea și......
Autostrada Ploiești – Brașov: Construcția ciotulului Cristian – Codlea, estimată la 738 milioane de lei – proiect MTI
Autostrada Ploiești – Brașov: Construcția ciotulului Cristian – Codlea, estimată la 738 milioane de lei – ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune modificarea anexei nr. 5 a Hotărârii Guvernului din 2006 privind ...
Abris Capital vinde compania poloneză de servicii medicale Scanmed, după un parcurs ascendent de trei ani
Abris Capital vinde compania poloneză de servicii medicale Scanmed, după un parcurs ascendent de trei ani
Investitorul în private equity Abris Capital Partners anunță că a semnat un acord pentru vânzarea a 100% din acțiunile ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor suplimentar de 125 de milioane de euro pentru Yemen, țară măcinată în ultimii nouă ani de un război civil
Uniunea Europeană acordă un ajutor suplimentar de 125 de milioane de euro pentru Yemen, țară măcinată în ultimii nouă ...
Comisia Europeană a anunţat marţi deblocarea unei noi finanţări de 125 de milioane de euro ca ajutor umanitar pentru ...