Nu mai au nevoie de bani de acasă pentru a se extinde agresiv în România. Cei mai mari retaileri alimentari se bazează pe finanțarea locală

S-au extins agresiv în 2019 și 2020, dar nu au mai avut nevoie de infuzii de capital de la companiile mamă pentru a-și susține investițiile. Cei mai mari agresivi retaileri alimentari s-au finanțat în ultimii doi ani din fonduri interne. Kaufland, liderul pieței, chiar trimite bani înapoi companiei mamă.
Alina Stanciu - Dum, 31 ian. 2021, 19:23
Nu mai au nevoie de bani de acasă pentru a se extinde agresiv în România. Cei mai mari retaileri alimentari se bazează pe finanțarea locală

2019 dar mai ales 2020 s-au evidențiat pe piața comerțului alimentar printr-o efervescență a noilor inaugurări, campioni la deschideri fiind aproape toți jucătorii mari, dar mai ales cei care se extind prin investiții în magazine construite de la zero. Enumerăm aici Kaufland, liderul pieței de profil, Lidl, cel mai mare discounter după cifra de afaceri, grupul Carrefour, dar și Penny aflat acum în poziția de follower pe segmentul magazinelor tip discounter.

Or, conform unei analize realizate de ECONOMICA.NET pe baza datelor termene.ro care preia informații din Monitorul Oficial, niciunul dintre acești jucători nu au mai apelat, ca în trecut, la infuzii de capital de la companiile mamă.

Cazul Kaufland – retailerul a început să repatrieze din capital

Cu un ritm accelerat de expansiune în ultimii ani și un boom în 2020 când au investit în jur de 300 de milioane de euro în deschiderea a zece hypermarketuri, achiziția de terenuri, modernizări și retehnologizare, ajungând astfel la 138 de unități la nivel național, Kaufland a renunțat să se mai finanțeze de la compania mamă încă din 2009.

Atunci, compania a primit un aport la capitalul său social în valoare de 15 milioane de euro. Kaufland ajungea în acel an la o rețea de 45 de unități la nivel național, iar investiția într-un hypermarket se cifra la 8,5 milioane de euro. Tot atunci, retailerul a demarat construcția unui centru logistic de 125.000 de mp în comuna Mihai Viteazu, lângă Cluj Napoca.

În 2009, retailerul avea o cifră de afaceri de aproximativ 757, 8 milioane de euro și capitaluri proprii de 369,8 milioane de euro.

În 2015 însă, compania a decis să repatrieze o parte din capital prin reducerea acestuia cu 25 de milioane de euro, prin restituirea către asociați a cotei părți din aporturi proporțional cu reducerea capitalului social. În 2015, rulajul Kaufland depășise deja 1,8 miliarde de euro, iar capitalurile proprii de 784,7 milioane de euro.

Cazul Lidl- ultima majorare de capital a fost acum cinci ani

Cu un record de 33 de noi inaugurări în 2020, nici Lidl, parte a aceluiași grup Lidl&Schwarz ca și Kaufland nu a mai avut nevoie de capital de afară din 2015. Conform analizelor ECONOMICA.NET pe baza datelor , retailerul german a realizat ultima majorare de capital, de 30 de milioane de euro, în februarie 2015. Compania rula atunci, 969 de milioane de euro, iar banii aduși de peste granițe au fost folosiți tot pentru extindere ( construcția de noi magazine și achiziția de terenuri). În acel an au inaugurat 9 magazine, ajungând la final de an să opereze 192 de unități.

Lidl este însă un retailer profitabil, în 2019, conform ultimelor date disponibile, compania a raportat un plus net de 100 de milioane de euro.

Amintim că bannerul Lidl a apărut pe plan local în 2011 prin preluarea unui număr de 107 supermarketuri Plus Discount. De atunci, compania s-a extins prin magazine greenfield în care au investit în jur de 1 milion de euro doar în construcție sau aproape dublu dacă luăm în calcul și terenul pe care, în cele mai multe cazuri, Lidl îl cumpără.

Cazul Carrefour- retailerul care nu se extinde “cu bani de acasă

În ceea ce privește politica francezilor de la Carrefour cu privire la sursele de finanțare, ECONOMICA.NET a analizat două dintre companiile ce fac parte din grup și care operează hypermarketurile și magazinele Supeco, respectiv Carrefour România SA și Supeco Investment SRL. Aceasta în contextul în care, în 2020, grupul a inaugurat 24 de unități noi, dintre care 15 tip convenience ( în spații închiriate), trei hipermataketuri (majoritatea în spații închiriate) și 6 Supeco (construite de la zero).

Conform datelor Termene.ro, Carrefour SA nu a raportat nicio majorare de capital din 2010 și până în 2019. Și în cazul Supeco Investment SRL, compania care operează brandul hibrid discounter-cash&carry Supeco, situația este similară, capitalul subscris rămânând același de la înființarea companiei și până acum.  

Te-ar mai putea interesa și
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ce vor fi prevăzute în studiul de fezabilitate al drumului expres......
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice ...
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...