Giganţii internaţionali care importă cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl şi Kaufland

Patru retaileri internaționali, doi producători din industria tutunului, doi traderi de cereale și doi mari producători din industria alimentară sunt, conform ultimelor date disponibile, cei mai mari 10 importatori de produse agroalimentare din Româna. Retailerii germani Lidl și Kaufland conduc clasamentul.
Economica.net - lun, 27 aug. 2018, 18:47
Giganţii internaţionali care importă cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl şi Kaufland

Politica de discounter sau hard-discounter promovată de o parte dintre retailerii internaționali se poate observa tot mai mult în balanța cu produse agroalimentare a României. Retailerii germani Lidl și Kaufland, numărul trei și respectiv unu pe piața comerțului alimentar după cifra de afaceri, sunt cei mai mari importatori de produse agroalimentare din România, potrivit datelor din primul semestru al anului trecut, ultimele date disponibile, furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Național de Statistică (INS).

Lidl, cu afaceri de 6,5 miliarde de lei în 2017, numără în momentul de față 227 de unități, iar în jur de 80% dintre toate produsele comercializate de ei sunt mărci private. Este pe primul loc în clasamentul importatorilor de produse agroalimentare, deşi o parte dintre mărcile private sunt fabricate în România.

În ceea ce privește Kaufland, cel mai mare retailer alimentar din România, cu afaceri de peste 10 miliarde de lei în 2017, este al doilea importator de produse agroalimentare din ţară. Peste 50% dintre produsele de pe raft sunt fabricate local, spun totuşi oficialii companiei.

Tot din retailul alimentar provin și al șaptelea și al nouălea importator de produse agroalimentare, Rewe România, operatorul magazinelor Penny Market și respectiv Auchan. 

Retailerul german Rewe, care a renunțat în 2015 la lanțul de supermarketuri Billa pentru a se concentra pe segmentul magazinelor tip discunter cu brandul Penny Market, a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 3 miliarde de lei și operează 225 de unități la nivel local. Din datele companiei, peste 60% dintre produsele de pe raft sunt furnizate local.

În ceea ce privește Auchan, retailerul francez cu afaceri de 5,2 miliarde de lei și 60 de unități în România, acesta are o politică de discount generalizat (prețuri mici tot timpul) și numeroase mărci private pe toate categoriile.

Pe locul trei în rândul importatorilor, după Lidl și Kaufland, figurează producătorul de țigarete British American Tobacco (BAT), urmat de traderul chinez de cereale Nidera (COFCO), care este și cel mai mare exportator din România.

Poziția a cincea este ocupată de Bunge România prin care americanii de la Bunge își desfășoară activitățile de producţie de ulei. Compania, care deține brandurile Floriol și Unisol, a terminat anul trecut cu afaceri de 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. 

Pe locul șase figurează producătorul de țigarete JTI, urmat de Rewe și producătorul elvețian Nestle, unul dintre ce mai importanți jucători pe piața dulciurilor și a cafelei din România.

Nu în ultimul rând, pe poziția 10, figurează grupul american Cargill prin Cargill Agricultura SRL, unul dintre ce mai mari traderi de produse agricole din lume.

România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 853,9 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 53% faţă de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Importurile au ajuns la 7,1 miliarde de euro, faţă de 6,51 de miliarde de euro.

Vedeţi ataşat, în galeria foto, topul

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...