Gigantul american ExxonMobil își reconsideră poziția în Europa ca urmare a impozitelor excepționale

Oficialii Exxon Mobil Corp. au declarat că vor reanaliza poziția gigantului petrolier în Europa, având în vedere noile impozite pe profiturile excepționale, scrie OilPrice.
Mihai Nicuţ - mie, 08 mart. 2023, 09:03
Gigantul american ExxonMobil își reconsideră poziția în Europa ca urmare a impozitelor excepționale

Directorul executiv al Exxon, Darren Woods, a făcut acest anunț marți, adăugând că impozitele pe profiturile excepționale au rolul de a descuraja investițiile. Între timp, supermajorul american bagă mai mulți bani în operațiunile sale din SUA.

Oficialul Exxon s-a referit la decizia europeană de impozitare a profiturilor excepționale ca la proverbialul „băț” din scenariul „morcovului și bățului”. Între timp, acasă, în Statele Unite, Legea privind reducerea inflației a determinat Exxon să demareze un nou proiect în domeniul energiei curate – unul substanțial – cu CF Industries și Enlink Midstream în Louisiana, despre care Exxon spune că este doar vârful icebergului de proiecte în așteptare care probabil că vor avansa acum mai rapid.

„Cred că se poate descrie foarte simplu ca fiind morcovii versus bastoanele”, a spus Woods, referindu-se la Legea americană de reducere a inflației versus noul sistem de impozitare din Europa. „Cu siguranță facem un pas înapoi și reevaluăm ceea ce facem în Europa. IRA (Inflation Reducion Act din SUA – n.red.) este, evident, foarte importantă pentru strategia noastră”.

Exxon este unul dintre cei mai mari producători de hidrocarburi din Europa și o importantă companie de rafinare de țiței, deținând unele dintre cele mai mari rafinării de pe continent, inclusiv rafinăria Antwerp din Belgia, rafinăria Fawley din Marea Britanie și rafinăria Port Jerome-Bravenchon din Franța.

În decembrie, ExxonMobil a intentat un proces împotriva UE în legătură cu taxa de solidaritate de 33% pe profit, după ce a calculat că taxa pe profit ar putea costa compania 2 miliarde de dolari în 2023.

Exxon a susținut că taxa ar ajunge să fie distructivă pentru încrederea investitorilor. „Faptul că vom investi aici depinde în primul rând de cât de atractivă și de competitivă va fi Europa la nivel global”, a declarat Casey Norton, purtător de cuvânt al Exxon, la scurt timp după ce a fost intentat procesul.

La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat și el o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021. Taxa este în cuantum de 60%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...