Gigantul german Continental implică inginerii români în dezvoltarea maşinii care se conduce singură

Echipe de ingineri români din Iaşi şi Craiova dezvoltă tehnologia “Cruising Chauffuer”, pe care Continental o va introduce în anul 2020 şi care preia practic controlul maşinii şi evită accidentele rutiere.
Economica.net - joi, 14 sept. 2017, 07:57
Gigantul german Continental implică inginerii români în dezvoltarea maşinii care se conduce singură

“Funcția Cruising Chauffeur oferă mașinilor capacitatea de a prelua sarcina de conducere pe autostrăzi în conformitate cu reglementările legislative privind traficul. O parte a împărțirii sarcinilor între conducătorul auto și autoturism este aceea că șoferul preia comanda din nou la capătul șoselei rapide. Această preluare este inițiată de o interfață om-mașină special concepută pentru autovehicul, care este, de asemenea, testată în vehicule. Și chiar dacă conducătorul auto nu răspunde când i se cere să preia comanda – de exemplu, din motive de sănătate – mașina se poate opri în siguranță în mod automat. Aceasta se face folosind așa-numita manevră de risc minim, în care vehiculul identifică unde există spațiu pentru a opri în siguranță și se îndreaptă imediat spre acest loc. Această funcție va face parte din tehnologia Cruising Chauffeur când va fi pregătită pentru producție, în 2020”, spun cei de la Continental.

“Și inginerii din România contribuie la dezvoltarea acestui produs. O echipă din Continental Iași analizează și dezvoltă elementele de siguranță ale Cruising Chauffeur, iar o altă echipă lucrează la arhitectura de sistem a acestei tehnologii. În Timișoara, o echipă lucrează la tehnologii precum localizarea precisă a mașinii și monitorizarea în timp real a performanței senzorilor”, se arată în comunicatul Continental.

Cruising Chauffeur aduce un avantaj dublu în ceea ce privește siguranța”, a declarat Ralph Lauxmann, șeful departamentului Systems & Technology din divizia de Chassis & Safety din cadrul Continental. „În primul rând, automatizarea evită erorile umane ce pot apărea în cazul unor activități de rutină și oferă, în același timp, o călătorie confortabilă. În al doilea rând, tehnologia include o alternativă suplimentară pe care vehiculele convenționale nu o au. Dacă șoferul nu mai poate prelua din nou controlul volanului, din orice motiv, atunci Cruising Chauffeur aduce mașina în siguranță“, adaugă acesta.

Dacă șoferul nu reacționează, intervine „planul B“

“Conducerea automată reprezintă un pas important pe calea spre Vision Zero – obiectivul traficului rutier fără decese, răniri sau accidente. Cruising Chauffeur poate prelua sarcina de a conduce pe autostradă. Șoferul decide dacă o face în mod parțial automatizat, prin urmare conducătorul auto trebuie să monitorizeze sistemul sau, în viitorul apropiat, într-o formă foarte automatizată, acesta poate să-și îndrepte atenția asupra altor activități.

 Când este activat modul Cruising Chauffeur, datele din senzorii din apropierea vehiculului, cum ar fi camerele, radarul și LiDAR, sunt analizate într-o unitate centrală de comandă cunoscută sub denumirea de ADCU (Automated Driving Control Unit). Algoritmii Cruise Chauffeur utilizează acest lucru pentru a dezvolta un model de 360 de grade al împrejurimilor mașinii. În combinație cu o hartă cu rezoluție înaltă, acesta include toate obiectele mobile și statice, precum și drumul și benzile. Poziția proprie a autovehiculului în acest model este determinată precis în mod neîntrerupt. Astfel, algoritmii pot identifica zonele care pot fi utilizate în siguranță de către mașină în conformitate cu reglementările în materie de trafic și pot să se îndrepte spre aceste zone. Acest lucru permite funcției Cruising Chauffeur să schimbe benzile și să oprească mașina în mod automat în siguranță”, se arată în comunicatul companiei germane.

“Odată ce se apropie capătul segmentului de autostradă, conducătorului auto i se cere să preia comanda mașinii în timp util. Pentru a permite vehiculului să determine dacă șoferul este prezent și gata să preia controlul, Continental folosește o cameră interioară și algoritmi inteligenți pentru a analiza și a interpreta privirea și poziția în mașină a șoferului. Ca și în cazul „empatiei artificiale“, vehiculul folosește acest lucru pentru a trage concluzii cu privire la câtă atenție acordă șoferul la ceea ce se întâmplă pe șosea sau dacă acesta se concentrează pe ceva complet diferit. În funcție de situație, procesul de predare a comenzii volanului poate fi făcut prin diferite strategii. În cazul în care conducătorul auto încă nu ia controlul mașinii, semnalele sonore sunt intensificate deoarece vehiculul se apropie de punctul în care comanda trebuie preluată”, mai arată compania germană.

“În plus față de canalele vizuale (optice) și acustice, Cruising Chauffeur poate solicita conducătorului să preia comanda prin intermediul vibrațiilor din scaun. Dacă persoana aflată la volan nu reacționează, Cruising Chauffeur inițiază manevra de minim risc. Acest lucru înseamnă că autovehiculul fie conduce automat la banda de urgență și se oprește acolo, fie – în cazul în care nu există nici o zonă de urgență sau dacă este blocată – se oprește în condiții de siguranță pe banda de circulație cu luminile de avarie aprinse sau reduce treptat viteza până când găsește un loc potrivit pentru a opri”, mai arată Continental.

Grupul german Continental a investit 1,13 de miliarde de euro in activitatile din Romania, în 1999 până în 2015. Toate cele 5 divizii Continental sunt reprezentate in Romania. Continental deţine şapte unităţi de producţie şi patru centre de cercetare şi de dezvoltare în Timisoara, Sibiu, Carei, Nadab, Brasov şi Iasi.

Compania avea la finalul anului 2015 aproximativ 16. 500 de angajaţi si şi-a marit echipa în 2016 cu peste 1.000 noi membri în România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...