Gigantul imobiliar China Evergrande a cerut intrarea sub protecția Legii falimentului din SUA

Dezvoltatorul imobiliar China Evergrande Group, care trecea prin mari greutăți financiare în ultima perioadă, a cerut intrarea sub protecția Legii falimentului din SUA, ca parte a unuia dintre cele mai mari planuri de restructura din lume, în condițiile în care au crescut temerile privind agravarea crizei imobiliare din China și a impactului acesteia asupra economiei slăbite a țării, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 19 aug. 2023, 14:43
Gigantul imobiliar China Evergrande a cerut intrarea sub protecția Legii falimentului din SUA

China a scăzut în mod neașteptat la începutul acestei săptămâni mai multe rate ale dobânzilor de referință, în încercarea de a impulsiona activitatea economică aflată în dificultate și este de așteptat să reducă luni ratele prime ale împrumuturilor, dar analiștii consideră că deciziile de până acum au fost prea slabe, au venit prea târziu, fiind necesare acțiuni mult mai puternice pentru oprirea spiralei de scădere a economiei.

Evergrande, care în trecut a fost dezvoltatorul imobiliar cel mai bine vândut din China, a devenit simbolul unei crize fără precedent a datoriilor din acest sector al țării, care reprezintă aproximativ un sfert din economie, după ce s-a confruntat cu o criză de lichidități la jumătatea anului 2021.

Compania a căutat protecție în temeiul Capitolului 15 al Legii americane a falimentului, care protejează firmele din afara SUA care sunt în curs de restructurare de creditorii care vor să le dea în judecată sau să le blocheze activele aflate pe teritoriul american.

Deși acest pas este văzut ca fiind unul procedural, el indică faptul că firma se apropie de finalul procesului de restructurare după mai bine de un an și jumătate de negocieri cu creditorii.

Evergrande a declarat vineri în dosarul depus pentru a se plasa sub protecția Lefii falimentului din SUA că va cere instanței americane recunoașterea schemelor angajate în cadrul restructurării datoriilor offshore pentru Hong Kong și Insulele Virgine Britanice, deoarece conturile sale în dolari sunt guvernate de legea din New York.

„Cererea este o procedură normală pentru restructurarea datoriilor offshore și nu implică o petiție de faliment”, a spus firma în dosar, adăugând că va continua procesul de restructurare a datoriilor offshore.

Compania a propus programarea unei audieri de recunoaștere la capitolul 15 pentru 20 septembrie.

Restructurarea datoriilor offshore a Evergrande implică un total de 31,7 miliarde de dolari, care includ obligațiuni, garanții și obligații de răscumpărare. Compania se va întâlni cu creditorii la sfârșitul acestei luni cu privire la propunerea sa de restructurare.

Mai mulți dezvoltatori imobiliari chinezi nu au mai reușit să-și îndeplinească obligațiile datoriilor lor offshore de când Evergrande a avut probleme, lăsând case neterminate și furnizori neplătiți, spulberând încrederea consumatorilor în a doua cea mai mare economie a lumii. Investițiile imobiliare, vânzările și începuturile de construcții noi se contractează de peste un an.

Efect de domino?

Criza imobiliară a stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la riscurile de contagiune la adresa sistemului financiar, care ar putea avea un impact destabilizator asupra unei economii deja slăbite de cererea internă și externă caldă, scăderea producției și creșterea șomajului.

Un important administrator de active chinez a eșuat în a-și achita obligațiile de rambursare a unor produse de investiții și a avertizat cu privire la o criză de lichiditate, în timp ce Country Garden (2007.HK), cel mai mare dezvoltator imobiliar privat al țării, a semnalat la rândul său că trece printr-o criză de numerar înăbușitoare.

Sursa foto: Wikipedia

 

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe To Lam, ministru al Securităţii Publice, în funcţia de preşedinte al ţării, au anunţat sâmbătă media din Vietnam, după demisia predecesorului său......
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat ...
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...