Dezvoltarea infrastructurii locale în sistemul centralizat de colectare separată, precum și sisteme alternative ca de exemplu RetuRO, care a fost implementat pentru ambalajele de băuturi, demonstrează că un sistem bine structurat, susținut de un cadru legislativ adecvat, poate aduce rezultate semnificative în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, potrivit companiei din industria alimentară Nestle.
Producătorul consideră că este posibilă dezvoltarea unui sistem de colectare pentru plasticul flexibil, însă acest proces necesită o abordare integrată și colaborativă între industrie, autorități și consumatori.
De asemenea, potrivit producătorului, pentru dezvoltarea unui sistem care să funcționeze și pentru plasticul flexibil, sunt necesare mai multe etape esențiale. În primul rând, crearea unui cadru legislativ clar care să susțină colectarea și reciclarea acestor materiale și apoi dezvoltarea infrastructurii de colectare prin parteneriate între sectorul privat, colectori, reciclatori, organizații de transfer de responsabilitate de tip OIREP și administrația publică, dublate de campanii de educare și informare pentru a crește gradul de conștientizare în rândul consumatorilor și pentru a facilita colectarea separată corectă. La acestea, s-ar adăuga investiții în tehnologia de procesare, spălare și reciclare propriu-zisă pentru a asigura reutilizarea plasticului flexibil în economie, precum și susținerea creării unei piețe a acestui tip de reciclat și creșterea cererii de deșeuri de ambalaje de plastic flexibil.
”Reducerea impactului ambalajelor asupra mediului este o prioritate strategică. Ambalajele din polietilenă și alte tipuri de plastic flexibil sunt materiale esențiale pentru protecția produselor noastre, asigurând siguranța alimentară, dar și o provocare în ceea ce privește colectarea în masă și trimiterea spre reciclare. Am făcut investiții masive la nivel de grup pentru simplificarea ambalajelor de plastic multi-strat și pentru tranziția la alte tipuri de ambalaje prietenoase cu mediul (precum hârtia), dar problema lipsei de capacitate de reciclare și a unei infrastructuri adecvate de colectare separată rămâne o problemă care trebuie adresată. ”, explică Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, Nestlé România.
De altfel, Nestle a observat un interes crescut al populației în ceea ce privește colectarea selectivă a ambalajelor din polietilenă sau alte tipuri de plastic flexibil utilizat preponderent în industria alimentară, atenție care este necesară în contextul creșterii constante a țintelor de reciclare și dezvoltării sistemului de garanție returnare.
Atunci când nu sunt colectate și reciclate corespunzător, ambalajele din plastic flexibil pot avea un impact semnificativ asupra mediului. Acestea ajung frecvent în gropile de gunoi, unde se degradează foarte lent, contribuind la poluarea solului și a apelor. De asemenea, în lipsa unor sisteme eficiente de colectare, aceste materiale pot ajunge în natură, afectând ecosistemele și biodiversitatea.
Pentru 2025, Nestle România își propune să extindă inițiativele de colectare selectivă și să implementeze soluții pentru reciclarea ambalajelor sale. Printre principalele direcții strategice se numără creșterea accesibilității punctelor de colectare, astfel încât mai mulți consumatori să aibă posibilitatea de a recicla corect, respectiv lansarea unor campanii de educare mai ample., axate pe importanța colectării separate și a reciclării, precum și explorarea de alternative sustenabile la plasticul flexibil.
Grupul Nestle este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN.