Gigantul PepsiCo, afectat de taxa pe zahăr din România și de relațiile cu marii retaileri. Se gândește la propriile capacități de distribuție online

Producătorul PepsiCo, cu două fabrici în România, una de snaks, în Popești-Leordeni și una de băuturi, în Dragomirești, atrage atenția în ultima sa raportare financiară că taxa pe zahăr impusă în România de la 1 ianuarie 2024, ca și alte taxe similare impuse pe alte piețe unde compania operează, au avut și vor continua să aibă efecte asupra costurilor de producție și implicit asupra vânzărilor companiei. În plus, compania vorbește despre o repoziționare a atenției asupra discounterilor și a magazinelor online în condițiile în care lanțurile de retail se organizează pentru a-și crește puterea de negociere. Exista și varianta dezvoltării unor capacități proprii în comerțul online adresate direct consumatorilor.
Alina Stanciu - lun, 11 mart. 2024, 16:15
Gigantul PepsiCo, afectat de taxa pe zahăr din România și de relațiile cu marii retaileri. Se gândește la propriile capacități de distribuție online

Veniturile globale ale producătorului PepsiCo au crescut anul trecut cu 9,5% în mod organic, după un trimestru patru cu un plus de 4,5%, potrivit ultimului raport financiar al companiei care deține la nivel local o fabrică de snaksuri și una de băuturi.

Potrivit sursei citate, 2024 ar putea fi unul bun mai ales dacă producătorul reușește să se adapteze la condițiile de piață care includ taxe suplimentare în unele zone sau dificultăți cu rețeaua de distribuție.

Mai exact, compania se plânge de efectele taxei pe zahăr din România și din alte state care au implementat astfel de măsuri de descurajare a consumului de produse dulci menționând că aceste măsuri fiscale, „indiferent de domeniul de aplicare sau de forma lor, au avut în trecut și ar putea continua să ducă la creșterea costului anumitor produse PepsiCo, să diminueze consumul general al produselor noastre sau să conducă la o publicitate negativă, ceea ce ar avea ca rezultat un efect negativ asupra activității noastre comerciale și financiare”.

Compania oferă în raportul său financiar aferent 2023 exemplul României care a adoptat o taxă progresivă pentru toate băuturile nealcoolice, începând cu 1 ianuarie 2024, la o rată de 0,4 lei (0,09 dolari SUA) pe litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr cuprins între 5-8 g la 100 ml și 0,6 lei  (0,13 dolari SUA) pe litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr cuprins între peste 8 g la 100 ml.

Focus pe discounteri și magazinele online. Producătorul vrea să vândă direct consumatorilor, online

Totodată, la capitolul „riscuri” PepsiCo analizează piața de retail în zonele în care operează, concluzia fiind că puterea de negociere a jucătorilor a crescut important pe măsura ce aceștia își consolidează business-urile sau se asociază. Efectele se vând atât în relația cu marii retaileri, care cer prețuri foarte mici cât și în relația cu retailerii mici care nu își mai permit să cumpere la prețul oferit de PepsiCo.

Amintim în acest context că retailerul francez Carrefour a renunțat să mai comercializeze produse Pepsi în magazinele sale din Franța, efectul văzându-se și în magazinele Carrefour din România unde brandul Pepsi a fost scos, pe alocuri, de pe raft.

„Industria comerțului cu amănuntul este, de asemenea, afectată de acțiunile și puterea în creștere a comercianților cu amănuntul care au o putere de cumpărare crescută, în special în America de Nord, Europa și America Latină. În acest context,  comercianții cu amănuntul și grupurile de cumpărători au avut și pot continua să aibă un impact asupra capacității noastre de a concura în aceste jurisdicții, cerând prețuri mai mici sau programe promoționale sporite, eliminând produse sau reducând în alt mod spațiul de raft alocat produselor noastre. Puterea tot mai mare a comercianților cu amănuntul și a consolidării acestora, de asemenea, un impact negativ asupra capacității clienților noștri mai mici de a concura în mod eficient, ceea ce duce la o incapacitatea acestora de a plăti pentru produsele noastre sau la comenzi reduse sau la anularea unor comenzi”.

Un debușeu în aceste condiții ar fi magazinele online și hard-discounterii, cu unele condiții însă. Compania ia în calcul inclusiv dezvoltarea propriului canal de distribuție online prin care să vândă direct consumatorilor. „Afacerile noastre vor fi afectate în mod negativ dacă nu reușim să menținem și să dezvoltăm un succes relații cu comercianții online și cu hard discounteri, menținând în același timp relațiile cu clienții noștri cheie care operează în canalele tradiționale de vânzare cu amănuntul (mulți dintre ei fiind, de asemenea, axați pe creșterea vânzările lor de comerț electronic). De asemenea, afacerile noastre pot fi afectate în mod negativ dacă  magazinele online și hard discounterii iau o cotă de piață suplimentară semnificativă de la comercianții cu amănuntul tradiționali sau dacă nu reușim să găsim modalități de a crea instrumente și capacități digitale din ce în ce mai bune pentru clienții noștri din domeniul comerțului cu amănuntul, pentru a le permite să crească. În plus, activitatea noastră poate fi afectată negativ dacă nu reușim să ne extindem în mod profitabil propriile noastre capacități de comerț electronic adresate direct consumatorilor. (…) Căutăm să identificăm acele acțiuni ce ne vor permite să ne dezvoltăm capacitățile globale de comerț electronic și digitale, cum ar fi extinderea afacerii noastre direct către consumatori, și să ne distribuim produsele în mod eficient prin toate
canalele comerciale existente și emergente și, eventual, să atenuăm orice impact nefavorabil asupra rezultatelor noastre viitoare”.

„Suntem încrezători că afacerile noastre vor avea rezultate bune în 2024 în contextul schimbării condițiilor de piață. Ratele de creștere ale categoriilor se normalizează pe măsură ce
comportamentele consumatorilor revin în mare măsură la normele de dinaintea pandemiei, iar realizarea veniturilor nete se temperează pe măsură ce se așteaptă ca presiunile inflaționiste să se diminueze. Ne vom gestiona agresiv costurile pentru a accelera productivitatea și vom investi mai mult în mărcile noastre, în inovație, în extinderea canalelor de distribuție și în transformarea pep+. Pentru 2024, ne așteptăm acum să obținem o creștere organică a veniturilor de cel puțin 4%”, a declarat CEO-ul PepsiCo, Ramon Laguarta.

Produsele PepsiCo sunt prezente în peste  200 de țări și teritorii din întreaga lume, iar compania a generat o cifră de afaceri de peste 91 de miliarde dolari în 2023.

Portofoliul PepsiCo este alcătuit dintr-o gamă variată de produse alimentare și băuturi care generează fiecare, anual, peste 1 miliard de dolari în vânzări de retail.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...